Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в медиите и социалните мрежи, свързани със снимка, на която по непотвърдена информация родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си. Информация за случая е подадена към ДАЗД и през официалната интернет страница на Агенцията, чрез опцията "Подай сигнал“.

Своевременно Държавната агенция за закрила на детето е сезирала и е изпратила писма с искане за предоставяне на информация и предприемане на действия по компетентност към Дирекция "Социално подпомагане“ – Пловдив, Районно управление към МВР – Созопол, до Регионална здравна инспекция – Бургас и до кмета на община Созопол.

Припомняме, че съгласно Закона за закрила на детето всеки човек, на когото стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми дирекция "Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи. Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна.

Най-бързата възможност за подаване на сигнал е чрез обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111. Тя работи денонощно, без почивен ден и е безплатна. При подаване на сигнал за дете в риск операторите на телефон 116 111 незабавно сезират органите за закрила на детето за проучване и предприемане на мерки и действия за защита.

Сигнал за дете в риск може да се подаде и на официалната електронна поща на ДАЗД: sacp@sacp.government.bg, както и на сайта на Агенцията чрез бутона "Подай сигнал“. Всеки гражданин може да подаде информация и да бъде консултиран и на място в Държавната агенция за закрила на детето в София и в регионалните структури.