За да започнат да действат промените, трябва да бъдат "облечени“ в наредба, която да регламентира как на практика да се случи тази достъпност. Затова промените останаха пожелателни през това лято.

Някои концесионери започнаха да работят в тази посока.

Повече от 10 години Грета Аспарухова води битка хората с увреждания да могат да влизат в морето.

"Стигнахме до хубава достъпност. На плаж "Север“ в Бургас вече има кът, в който хората с инвалидни колички могат да плажуват. Има шезлонг, с който може да се влезе във водата. Спасителите също са ангажирани. Остава единствено да се направи съблекалня и тоалетна“, обясни тя в ефира на bTV.

"Притеснявам се, че в Министерството на туризма няма достатъчно специалисти, разбиращи от достъпност, и се разписват протоколи, които не са реални“, допълни Грета Аспарухова.

Концесионерът на плажа се е допитал до нея, когато е изграждал пътеките.

"Точно такъв плаж другаде се съмнявам да има. Има няколко пригодени. Това, което концесионерът Симеон Цветков направи, го направи със свои средства. Попита ме какво е нужно, за да станат нещата по-добре. Още на следващия ден беше направен този кът“, каза още тя.

Зоната е за хора, които са трудноподвижни и не могат да влязат сами във водата. Затова спасителите не допускат там други плажуващи. Надуваемият шезлонг се използва само при спокойно море.

От другата седмица започва и намаляване броя на спасителите.

От 2 септември постовете се намаляват от 11 на шест. След 15 септември ще има два поста до края на сезона.