Калоян Паргов е изграден партиен лидер в София и изграден човек с лице и възможности. Това каза в Дора Янкова – председател на Обединението на жените социалистки в БСП, интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.

Тя посочи, че решението на Националния съвет за отстраняването на Калоян Паргов от поста му на председател на БСП-София е голям трус. Дора Янкова посочи, че е гласувала "Против“ решението.

"Аз гласувах "Против“ такова решение, защото Изпълнителното бюро ни направи предложение с мотиви, които те са преценили така, и вижте кога – проведохме заседание на 50-я Конгрес, където имаше политически доклад, където имаше оценка на преминалите избори. Аз бих искала, ако Изпълнителното бюро има толкова голям проблем Калоян Паргов и председателя на Столичната партийна организация, това да беше прозвучало в доклада на председателя като анонс. Минава конгресът, отчитат се резултатите от преминалите избори, прави се анализ на политическата обстановка – ни дума за Столичната организация и нейния председател. И близо месец след това ние получаваме това предложение от Изпълнителното бюро. Aко има Изпълнителното бюро някаква тревога за това как се ръководи Столичната организация, то трябваше да изкаже само мнение, което да се предложи на Столичната партийна организация, да бъде дискутирано и обсъждано. За мен това е недопустимо и неприемливо“, добави тя.

Дора Янкова обясни, че жените-социалистки са неразделна част от Столичната партийна организация, и те самите трябва да изкажат мнението си на столична конференция.

"Председател съм на Обединението на жените социалистки, но в случая не съм ангажирала обединението, тъй като в София има много жени, и съответно те мислят по - различно. Още повече, че се говори за някаква подписка, която на нас не ни се предостави. Ние имахме само мотивите на Изпълнителното бюро. А паралелно с това аз много внимателно прочетох мотивите на 48 представители на творчески, научни, образователни институции и организации, които подкрепиха Калоян Паргов. И тук, вижте, говори се, че 32-ма, 33-ма или 34-ма столични социалиста са сезирали Изпълнителното бюро – ами, съберете се, бе другари, в Столичната организация, разговаряйте, за да може организацията да се консолидира и за да може организацията да върви напред, защото аз няма да забравя резултатите от местните избори. Мисля, че Столичната организация удвои общинските съветници за разлика от много други организации, които отидоха много надолу. Така че тук по-скоро прозира нещо друго – в това, което гласува Националният съвет, че да, този Устав предоставя това право на председателя на Изпълнителното бюро, на Националния съвет да вземат подобно решение. А когато си лидер, според мен, трябва да консолидираш, трябва да водиш организация, която е събрана до теб и около теб. Още повече, че сега ние участваме в управлението на държавата. Така че искам да ви кажа, че аз искрено се разстроих и преживях много тежко това предложение, което направи Изпълнителното бюро, и решението, което след това взе Националния съвет“, коментира тя.



Янкова посочи, че трябва да се покаже държавническо отношение и целият експертен ляв капацитет и на нацията да бъде консолидиран, държавата да се развива икономически, земеделието и горите, туризмът и да има адекватна социална политика.

По думите й сега Столичната партийна организация трябва да бъде консолидирана, а не случващото се да доведе до разделение: "Ние имаме огромен шанс за първи път на бъдещите местни избори, които предстоят, ляв представител да застане начело на столицата. И какво казваме в случая: Столичната организация е една от най-големите, тя трябва да бъде сплотявана, обединявана с онези лица, млади, кадърни, възможни, които да се събират – аз съм ги виждала, като ято летяха – и защо трябваше да бъдат разделени тези младежи“.



По думите й между социалистите се е говорело, че ескалацията на напрежението между централното управление на БСП и БСП-София би могло да стане септември-октомври-ноември: "Паралелно с това аз не бях си го и представяла, дори и сънувала, че председателят на най-голямата организация може да бъде отстранен. Не мога да си го представя. Имаше, ако се върнем в историята на партията, Националният съвет е приемал оценки за избори, коментирал е определени личности, препоръчвал е поведение, но до такова нещо ние не сме стигали. Аз съм член на партията от 1984 година и не мога да си представя, че по този начин, още повече в по-близката историята, която е по-топла, в която много активно участвам след 1989 година, такова нещо да ни се е случвало.



Аз лично не го очаквах, а и много може би социалисти не го очакваха. А по-голямата драма е, че ги има тези хора, които в стремежа си да бъдат до Устав, до ръководство, решават толкова бързо да изгорят наш другар, който да бъде отстранен. Нямам думи, с които да мога това да го коментирам“.



Дора Янкова поясни, че липсва разговор и дискусия. Според нея Калоян Паргов има право да бъде на мнението, че обвиненията срещу него са израз на страх и целят уронване на репутацията и името му.

Тя посочи, че столичните социалисти сами трябва да решават как да се ръководи организацията и как тя да действа, а не отгоре.



"Не ми се иска партията по този начин да бъде отслабвана, водени политически дейци да бъдат отстранявани от активната партийна дейност. Не ми се иска това да е работа на Изпълнителното бюро, и те да го искат това. Аз съм друг тип партиен човек, друг тип партиен ръководител – аз търся доброто. Нас ни събират идеите, левите, социалистическите идеи и идеали. Ние не сме в партията да се обичаме, кой е добрият и кой е лошият. Ние имаме много по-важни неща, които ни обединяват. И тук всеки е различен, и това е букетът на партията, и тогава той е силен, и тогава той цъфти. И вижте, когато в най-тежкия момент, в който сме сега: партия на 4-то място, 26 народни представители, партия, към която трябва да добавя, да се търси сплотяването, да се отваря към тези хора, които могат да ни подкрепят на местните избори, ние се вглеждаме вътре в себе си и съответно един по един хората с характер ние ги отстраняваме. Аз това не го одобрявам. И затова се обръщам към Изпълнителното бюро – да търси консолидацията, другарството, уважението между нас, социалистите, да си видят и себеуважението между тях и към нас, и да имаме възможности консолидирано да участваме солидно в управлението на държавата“, коментира още Дора Янкова.



Тя обясни и какви са приоритетните задачи на женската организация на БСП за тази година, като открои като първа и най-важна тема борбата с бедността и неравенството.



"Вижте, аз съм много горда, че представлявам жените социалистки в партията. Ние имаме жени, които са много активни като хоризонтални структури във всички областни градове. Първата тема и най-важна е борбата с бедността и неравенството. Втората тема, която за нас, и особено сега е с изключително голяма актуалност, е домашното насилие. Вие виждате постоянно проблеми с живота на българските жени, с насилието. Ние искаме, сега дебатът ще бъде пренесен в Общинските съвети когато те приемат бюджетите, там, където няма центрове за домашно насилие на жени и деца, да се обърнем към кметовете да бъдат изградени и с бюджета на държавата те бъдат съответно подкрепени. Изключително имаме структури, които ги интересува качеството на образованието в електронна среда – докъде води то? Имаме структури, които в момента имат като тема възстановяването след Ковид – защо ги няма тези пътеки за възстановяване след Ковид. Имаме организации, където повдигат темата, и ние като цяло на национално ниво, за липсата на спешно обслужване на над 1.3 млн. българи. Естествено жените в нашите структури имат изключително дейност, свързана с патриотизма и родолюбието. И една от изключително важните теми, които по време на кампанията дебатирахме с нашите жени-кандидатки, е работата от разстояние – за нейното регламентиране и за това какви възможности има да расте един човек когато той работи от вкъщи, защото това е една съвременна тенденция. Така че всеки клуб има своя профилна дейност. Но основната ни задача е да се борим срещу бедността и неравенствата, срещу домашното насилие и в новата среда, в която сме, възстановяване след Ковид и търсене на онова качество на образованието, където са децата на България – в електронна среда, то да води действително до качество, а не да създава проблеми на семействата и на децата“, каза още Дора Янкова.

Габриела ГАНЕВА