Над 140 представители на общините, които са допустими кандидати по мярката  "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“, се включиха в онлайн обучение, насочено към ефективното изпълнение на проектите, съобщиха от МТСП. 

То беше организирано от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), а мярката се съфинансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Процедурата е част от мерките, с които се опитваме заедно да изпълним Националната стратегия за дългосрочна грижа и Плана за действие към нея за периода 2022 – 2027 г. Основната ни цел е да модернизираме грижите за възрастните в невъзможност за самообслужване и хората с увреждания, като осигурим за тях качествени и достъпни социални услуги, включително в домашна среда“, заяви ръководителят на Структурата за наблюдение и докладване към МТСП Цветан Спасов. Той отбеляза, че домовете за стари хора са сред най-търсените услуги заради демографската ситуация в България.

По време на онлайн обучението бяха обсъдени теми, свързани с отчитане на разходите, изискванията за видимост и комуникация, указания за извършване на предварителен контрол и др.

Цветан Спасов припомни, че разходите по проектите са допустими до края на  юни 2026 г., което означава, че в следващите близо 24 месеца общините следва да са приключили и отчели всички строително-монтажни дейности.

Повече информация за мярката "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ и презентации от обучението са публикувани в сайта на МТСП.