Въпросът застрашава ли Унгария функцонирането на Шенгенското пространство с решението за облекченията на визите трябва да бъде разгледан в няколко важни контекста, а не само в контекста на политиката на Унгария и в частност на Виктор Орбан. Трябва да бъде разгледан и в контекста на ядрената енергетика и проектите на Унгария за строителство на два нови атомни реактора, строени от “Росатом". Друг важен контекст е председателството на Унгария на Съвета на Европейския съюз и неговите приоритети. И какво прави Унгария по време на председателството? Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет Международна икономика и политика в УНСС, преподавател в катедра "Международни икономически отношения". Тя е пресдседател на Обществения съвет към парламентарната Комисия по въпросите на Европейскя съюз, Шенгенското пространство и еврозоната в 49-ото народно събрание, председател на Обществения съвет към Комисията по Европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 47-ото Народно събрание.

 По думите й Унгария има национална програма за емиграция, която дава право на граждани от 7 държави да притежават тази карта и да влизат с облекчен режим на унгарска територия, с цел работа със семействата си. Това са Сърбия, Украйна, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Русия. “Това, което тревожи европейските депутатите и особеното при тази карта е, че няма квоти и ограничения, които да бъдат посочени. Външният министър на Унгария Петер Сиярто обяви, че този вид разрешения подлежат на стриктен контрол и той ще предостави на ЕК цялата информация за това. Въпросът е колко точно граждани на тези държави ще влязат в Унгария. Тук интерес представляват гражданите на Руската федерация, които биха попаднали в тази програма и биха влезнали в ЕС. Говори се, че те могат да увеличат руската шпионска мрежа в ЕС, това  казват недоволните европейски депутати в позиция, изпратена до Урсула фон дер Лайен", подчерта доц. д-р Светла Бонева.

"Европейските депутати отправят предложение към Европейската комисия тя да преосмисли своите решения и в рамките на нейните компетенции  да ограничи признаването на визите издадени от Унгария. Призовават и други държави от Шенгенската зона да не признават визите, издадени от Унгария на граждани на Русия и Беларус. ЕК е предприела мерки и Унгарската държава трябва да даде обяснения. Кои от процедурите са от национална компетентност от държавите-членки и докъде ЕК може да иска позиции от Унгария, да иска информация и е в пълното си право да налага контрол", отбеляза доц. Бонева.

По думите й има причини, поради които Унгария е предприела това действие. "Едно от тях е ядрената програма на Унгария за мирни цели, добив на електрическа енергия и проектите на Унгария за строителство на нови атомни реактора. В Унгария в момента има 4 работещи реактора и се строят 2 нови руски. Официална информация от Унгария  гласи, че 12,4 млрд. долара ще струват двата нови реактора, от които Русия осигурява 10 млрд. под формата на заем, а Унгария останалите. Тази сума трябва да бъде изтъргувана и вероятно това е една част от пакета споразумения, които са постигнати между Унгария и Руската федерация. Обяснението на Унгария е, че това ще облекчи руските експерти, които ще идват в Унгария за строежа на реакторите на АЕЦ", обясни доц- д-р Светла Бонева.

Недоволството на депутатите в ЕП е ескалирало и те не искат това да се случва, защото в Шенгенското пространство ще се движат тези руски граждани, които ще влязат в Унгария по този начин и тук има сериозни опасения, че част от тях ще бъдат внедрени в руска шпионска мрежа в Европейския съюз. На ниво евродепутати се говори за такива неща, тоест, навлизаме вече в едни други територии, че някой или нещо застрашава Шенген и въобще сигурността в ЕС, постигнатите в историята на европейската интеграция договорености, постижения, като зоната Шенген и т.н.  “Аз не мисля, че Унгария ще изпадне от Шенген, но ще има звучен скандал. Ако това се случи, Европейският съюз си дава сметка, че започват процеси на дезинтеграция в Европейския съюз. Брекзит е ясен, имаше и други държави, които бяха на път, но се спряха по някакъв начин тези процеси. Другата интересна причина е председателството на Унгария и неговите приоритети. В началото на юли Орбан посети Москва и се срещна с Путин, това се случва във време, в което Унгария председателства ЕС и нейният министър-председател отива в Русия. Интересни са седемте приоритета на унгарското председателство - Унгария предлага укрепване на отбранителната политика на ЕС, и Орбан отива в Русия. Второ, Унгария предлага развитие на политиката за разширяване на ЕС основана на заслуги. И преди да отиде в Москва Орбан посети Зеленски в Киев. Третият приоритет е пресичане на незаконната миграция, има и други, но тези три са най-важни в контекста на темата, за която говорим", заключи доц. д-р Светла Бонева.