Между онези велики българи от Съединението и между днешните политици, за съжаление, разликата е огромна, оттук до небето. Това каза в предаването "България, Европа и светът" по Радио "Фокус" доц. д-р Петър Ненков. "Онези българи мислеха преди всичко за Отечеството, за неговата съдба, докато сегашните политици мислят как първо да си напълнят кесиите, и да си задоволят своите лични прищевки. Затова и никога няма да можем да постигнем, както тогава са се обединили българите. И тогава е имало партийно-политически различия. Например, давам ви веднага един пример, който ми изниква в съзнанието. Народната партия 1884 г. по време на предизборната борба в Източна Румелия за властта, издига Съединението като лозунг в своите предизборни действия. Само че когато Гаврил Кръстевич взема властта и става турски генерал-губернатор в Пловдив, тя веднага се отказва от този девиз за Съединението, този лозунг за Съединението и го прибира благосклонно за по-късен етап. Така че какво да ви кажа, и тогава и сега е имало различни партийно-политически виждания.

Но националните интереси са били над личните интереси", добави Петър Ненков.

По думите му, в мигове на върховни изпитания, каквото е било тогава времето на Съединението, тези различия са били на заден план, изоставени от нашите политици и всичко е било в името на съдбата на майка България.

"Много ми се иска, най-после да се вразумят нашите политици. Да погледнат преди всичко за съдбата на българите, защото по данните на Евростат българите са най-бедният народ в Европейския съюз. Най-бедният, най-болният, най-бързо стапящият се, и това нека да ги притесни нашите политици, преди всичко да обърнат внимание за съдбата на България и на българите.

На българския народ, за сетен път искам да му пожелая да бъде мъдър, когато избира. Защото, ние в продължение на 35 години, като зомбирани, продължаваме да избираме все едни и същи провалени политици, някои дори и корумпирани. И след като ги изберем да управляват България, започваме да се вайкаме, което не е достойно за един народ с 1300-годишна история", каза още Петър Ненков.