Само на една ръка разстояние от нас, в паметта ни се крият героични подвизи и вдъхновяващи примери, които трудно могат да бъдат открити в чужда военна история и които трудно могат да бъдат повторени пак. Това каза доц. д-р Петър Ненков, военен историк и преподавател, в интервю за празничното предаване "За честта и славата на България“ по Радио "Фокус“.

"Днес открехваме вратата на миналото, за да погледнем с други очи на тях. Гледаме с интерес старите ордени, поставени зад витрините на музеите, покрити с патината на времето, надписани с краткото «За храброст»!“, посочи военният историк.

"Онези славни юнаци, които ги носеха с достойнство и чест на своите гърди, вече ги няма всред нас. Те отдавна спят своя вечен сън в земята, за която отдадоха младостта, кръвта и живота си.Дълги години ние бяхме се отвърнали от тях. Забравата незаслужено бе спуснала своето було над тези герои, за които единственият Бог бе Отечеството!“

Крайно време е да запомним, че храбростта не може да има окраска и степени. "Тя не е нито царска, нито комунистическа, нито демократска, тя може да бъде само една-храброст в името на България“, посочи Ненков

Крайно време да спрем политическите си ежби и да отдадем почит към паметта на падналите в защита на нашата татковина.

"Иначе Родината ни няма да ни прости, ако останем равнодушни в признателността си към воините, паднали в защита на нейната свобода и забравим техните завети да пазим независимостта на Майка България, като зениците на очите си !

За да живее и да пребъде България, тя има нужда, както казва полковник Борис Дрангов от нравствени великани и възторжени идеалисти, смели до безумство, влюбени в нея до фанатизъм, честни до самопожертване, а не от безмълвни нравствени кастрати.

Затова нека помним винаги думите, които ни завещаха нашите деди, че Отечеството загива само тогава, когато е умряло в сърцата на своите синове!