Изкуственият интелект се намесва дори и в любовните връзки. Това каза в предаването "Сценарий от бъдещето“ по Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Стана ясно, че със различни въздействия, включително и с биохимичните ни реакции, дори и хормоните могат да бъдат подтикнати и променени.

Чат бот може да бъде създаден като аватар и може да бъде програмиран по вкуса на всеки потребител. Стана ясно, че за тези цели се ползва платформата "Реплика" и се създават чатботове за романтични взаимоотношения, има възможност да се водят и разговори на сексуална тема, като и се симулира дори секс", каза Тодорова.

Тя обясни, че през март тази година доста морално етични въпроси са били повдигнати, тъй като около 2 млн. потребители са ползвали чат бот с тази услуга. След това услугата е била временно спряна. Но всичките тези потребители са показали, че не са доволни от промяната на статуса им. Така, през юни тази опция е била върната и дори вече има наръчници как да се създаде чат бот и аватар, така че да е по вкуса на вески потребител.

"Така виждаме, че мъж или жена могат да проектират чат бот така, че да отговоря изцяло на техните потребности без възражения, с емоционална и любовна подкрепа и има създаден такъв чат бот", добави Мариана Тодорова.

Росана Рамирос, която живее в "Бронкс“ Ню Йорк е създала този чат бот и дори планира да се омъжи за него, разказа още Тодорова. Тя вече има своя "Ерън“ - герой от аниме, въплътен в чатбота на компанията. Росана смята, че може да бъде подкрепена и да се възстанови от травмите на партньора от предишната и връзка, който и е оказвал тормоз и е създала "Ерън", който ще и помогне да преодолее проблемите и да си върне самочувствието. Дори се е възползвала от услугата за смесена реалност, така че да се среща с него условно казано физически.  Вече има и опция за физически контакт на симулации на тяло", разказа още Тодорова. 

Приложението, в което всеки потребител може да "проектира“ и "създаде“ свои романтичен партньор чатбот става все по-популярно. По думите на Тодорова, подобен феномен поставя сериозни морално етични въпроси, които са отвъд дебата дали това е вид емоционална изневяра в партньорството. Той е свидетелство за все по-голямото желание за удобство, гладкост, не поемане на отговорност, делюзии и дизайн дори на личните отношения.

Разкриват се нови явления - хората са склонни да приписват и виждат човешки атрибути и черти в изкуствения интелект, без тях да ги има. Просто хората илюзорно затвърждават, това от което имат потребност.