Всъщност Новата национално-отбранителна стратегия на България е закъсняла, тъй като последната от 2011 година, която е актуализирана през 2016 година е с валидност до 2020 година. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. По думите му, трябвало е да бъде извършен преглед и подготовка на нова Стратегия за национална сигурност още в края на 2020 година. "Това всъщност създава и други предизвикателства, че сега се бърза с един документ, който явно ще трябва да бъде променян, след като се приеме Стратегия за национална сигурност. А и със сигурност той трябва да бъде много сериозно променен, след като завърши започнатият вече стратегически преглед на отбранителната политика с решение на правителството от 29 септември, чиито резултати се очакват да се появят в края на февруари следващата година", добави доц. Шаламанов.

Оценката на сега действащата стратегия трябва да бъде официално приета, сроред него, и то на ниво Министерски съвет, с цел да бъдат много ясно очертани слабостите, пропуснатите срокове за важни резултати, причините за тях. Новата стратегия наистина да може да ги преодолее и да даде нови стратегически цели, с нови стратегически инициативи.

"Това не е направено, аз бих казал че в съществуващата стратегия определено има 3-4 важни, големи проблема, които не са решени и те за съжаление се отчитат всяка година в годишните доклади за състоянието на отбраната. Един от тях е попълването с личен състав, ние така и не можем да достигнем желаните 40 000. Основно бойните поделения са с много ниска степен на окомплектованост, което ги прави небоеспособни. На второ място, ключов проблем е замяната на остарялата, несъвместима в рамките на НАТО техника, често носеща рискове при експлоатацията, с нова техника. За това си има причини, които трябва да бъдат назовани. И на трето място, смятам, че използването на многонационални формирования и поддръжка от наша страна като домакин на приемане на многонационални формирования за усилване на нашите отбранителни способности също е на ниско ниво. Тези неща липсват в оценката", каза  Велизар Шаламанов.

Според него, в сегашната Стратегия, която е предложена за обсъждане и начина по който е написана, липсва ясна визия, липсват времеви хоризонти в рамките на тези 10 години, липсват конкретни цели с резултати по области на отбранителната политика, както и конкретни стратегически инициативи за постигане на тези резултати и тяхното ресурсно осигуряване. При липса на тази информация, практически никоя Национална отбранителна стратегия не може да бъде оценена, тя е просто един общ, теоретичен документ в много голяма степен кух, който може да бъде приложен за всяка страна по всяко време.

Цоня СЪБЧЕВА