Приетият закон за забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата е един глупав закон, който нямаше никакви социални основания в България. Той беше приет съвсем целенасочено, за да задълбочава разделението в обществото и омразата и е с очевидни политически цели. Това каза доц. Велина Тодорова от БАН и Пловдивския университет и член на комитета на ООН за правата на детето в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Извън правното тълкуване, законът е обиден и унизителен за българските граждани, смята тя. "Това е крещяща дискриминация, широка врата за омразата, за преследването на различните и за създаване на обстановка в училище, която в никакъв случай не учи децата на толерантност, уважение и съобразяване с различието. Грубо се навлиза в интимни човешки сфери – държава да ни казва с кого и как да се обичаме. Това е потъпкване на всички демократични постижения и тотално връщане назад към средновековието и мракобесните времена, когато тоталитарната държава влизаше в дома, в семейството, в училището“, коментира доц. Тодорова.

Законът обявява хората с различна сексуална ориентация за нетрадиционни, за различни, за вредни, посочи тя. "Това е стигма, това внушава омраза, това предизвиква дискриминация. Нормалността ще се постигне чрез приемането и съгласието, че ние живеем заедно на едно място, в една държава. Но няма как обществените нагласи да се променят към толерантност, разбиране, човечност, уважение към правата, след като политиците ни излъчват и ни внушават нетолерантност и омраза“, заяви доц. Велина Тодорова.

Според нея държавният глава Румен Радев трябва да се вслуша в исканията на протестиращите и в призива на комисаря по правата на човека и да наложи вето на закона. Доц. Тодорова припомни изпратените от държавния глава становища до Конституционния съд по две ключови дела – за обявяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна и за това, че според Конституцията полът може да бъде само биологичен. "Двете становища на президента по тези дела не ми дават основания да смятам, че той ще промени позицията си, тъй като целият този дебат, в резултат на който идва и този закон, стъпва на фалшивата манипулативна идея за някаква джендър идеология в България“, коментира тя.

По думите й Конституционният съд е отговорен за всичко, което се случва сега. "С двете си решения той даде основанията, куража и аргументите. Този законопроект беше мотивиран само с част от мотивите на решенията на Конституционния съд, т.е. нямаше никакви социални основания, никакви причини от живота, които да налагат нашите народни представители да произвеждат такъв закон. Те отвориха пътя към това мракобесно законодателство“, посочи доц. доц. Тодорова.

Според нея в училище задължително трябва да се изучават предмети, свързани със сексуалното образование на децата. "Които учат децата на тяхната анатомия, на сексуалното им поведение, репродуктивното им здраве, на полово предавани болести. Въпросът за различната сексуалност и промяната на пола може да дойде само като информация, според възрастта, в горния курс, децата да знаят, защото те виждат тези неща“, заяви Велина Тодорова.