България се готви за ефективно участие във война. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. Към края на октомври Съединените щати трябва да решат въпроса имат ли нужда от ескалация, както твърдят от екипа на Байдън, или Америка има нужда от деескалация на Украинския конфликт, за да може ефективно да реши проблема с президентските избори другата година, каза още той.

В момента владетелите, собствениците на властта в Съединените щати решават този въпрос - ще правим ли ескалация или ще пренасочваме вниманието си към Югоизточна Азия. България решава конкретно своите регионални, локални задачи. Как ще участваме във войната, която вече е на хоризонта, но разбира се, още не е сигурно, че ще пламне", допълни анализаторът.

Според него България има едно изключително нестабилно правителство, което не се знае как ще издържи последните няколко месеца, каквото и да се говори пропагандно за това.

"Българските специалисти по геополитика, ако приемем, че имаме такива, би трябвало да мислят за новото място на България в Европейскя съюз. Европейският съюз е променен същностно, нова икономическа рамка, нови политически взаимодействия, нови политически сили взимат властта. Вижте провалът на досегашната германска власт на последните избори, или победата на социалдемократите в Словения. Такива неща се очакват и в Англия, вече разбира се, не е в ЕС, но е твърде близо и е много влиятелна страна. Европейският съюз се променя много силно, до лятото другата година в Европейския съюз ще веят нови ветрове и България, ако би имала отговорни политици, които да мислят за това, би трябвало да има нова представа за новото си бъдеще. За съжаление, това не става. Така, че България ще продължи да потъва в локални конфликти и в обикновено политическо надхитряне, тъй като българският политически елит вече е откровено и видяно отвсякъде е несъстоятелен", подчерта доц. Вацев.

Цоня СЪБЧЕВА