Българското присъствие в тази война е парадоксално освен, че е драматично и нервно. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. "Боговете на войната вече са се събудили напълно и са гневни. Това означава, че ако днес има страни, покрай които войната само минава, може би утре вече няма да има такива страни. За съжаление общата геокултурна и геополитическа ситуация е военна", каза доц. Вацев.

Той посочи, че "управляващият естаблишмънт на САЩ са заложили твърдо, и очевидно и без съмнение върху идеята, че колкото по-ефективна е войната на НАТО в украинска територия, толкова по-сигурна ще бъде победата на демократическата партия на предстоящите другата година избори".

"Според мен, това е дълбоко невярна теория. За съжаление това засяга и нас. Вярата на Байдън и на неговото обкръжение, че войната може да се ескалира и това ще доведе до положителна резултати в избора за президент, тази вяра е неоснователна. Също така, даже в още по-голяма степен може да се твърди, че тази война премества цели геологически пластове в руския държавно-политически живот. Може да се каже също, че на този етап главните фактори, които движат протичането на войната, стоят на руска територия. Всички помнят съвсем неотдавнашните трепети и вълнения около възможните действия на Пригожин. Т.е. руският политически живот не само се влияе, но и влияе върху хода на тази война", посочи анализаторът.

Според доц. Вацев, очевидно е, че българският политически парламентарен живот преминава под знака на тази война, и политическите фактори в България още са напълно несъгласни с логиката на българското присъствие в тази война.

"Нека да продължа обаче една важна предишна мисъл - Русия възприема натовският блок като екзистенциална заплаха, а те от своя страна виждат същото. Да кажем, че са възможни два изхода на този конфликт в екзистенциален план. Ако Русия загуби войната, ще започнат много бързи промени в административните граници на Руската федерация, ще се появят сепаратистки течения и фактори, и дори Русия може да усети промяна и по своите външни граници. Русия няма да се разпадне на девет части, както мечтаят някои, но Русия може съществено да смали, да намали, да редуцира територията си. Т.е. това е нещо крайно нежелано за руското политическо ръководство. Ако Русия обаче победи в тази война, ще настъпят абсолютно съдбовни промени на Запад. НАТО ще трябва най-вероятно да се разпусне като политическа сила, която е загубила геополитическа съдбовна историческа война", каза още геополитическият анализатор.

Много вероятно е, според него, да се промени и глобалната архитектура на Европейския съюз. Съществуват две основни доктрини, които се конкурират при определяне на темповите на развитие и на самото развитие на Европейския съюз. Засега доминира разбирането за Европейския съюз като за федерация. Ако НАТО загуби войната, концепцията за обединяване и за развитие на Европейския съюз почти неминуемо ще трябва да се превърне в другата, конкуриращата концепция – това е не федерализма, който сега господства, а юнионизма – това е разбирането за Европейски съюз като съюз на свободни суверенни и братски държави с общи интереси и общи действия за бъдещето.

"Ако Русия спечели в тази война, това ще означава неминуемо, просто неизбежно бетонирането на републиканската партия, по-скоро на нейното тръмписко ядро в Белия дом поне за три мандата. Това също е много сериозно последствие. Още повече, че в републиканската партия на САЩ се водят отговорни разговори за необходимостта от исторически демонтаж на демократическата партия, просто защото без да се отклоняваме междупартийните отношения на американска територия вече далеч не са каквито бяха преди 20 години, когато двете партии работеха като две половинки на един двутактов двигател, които си помагаха, конкурирайки се, помагаха си да решават актуални американски проблеми. Днес двете партии желаят да се унищожат взаимно. Ето какъв широк спектър, какво широко ветрило от възможности, желани и нежелани, се отваря при загуба на едната от двете политически сили на украинския плацдарм на действие", каза доц. Вацев.

Той сравнява Сергей Караганов, който е доайена на руската реална политическа линия с американския авторитет Кисинджър. Караганов не е толкова възрастен, но е също толкова влиятелен. Той е почетен председател на Президиума на Комисията по отбрана и външната политики, той е много добре приет за всички властни кръгове и централи. Той е личен приятел с Лавров и Путин съзнателно се влияе от неговото схващане.

"Караганов прогласява необходимостта да се преодолее пацифисткия подход към употребата на ядрено оръжие, той говори за необходимостта, която вече е назряла според него да се нанесе ядрен удар с тактическо ядрено оръжие по някои от участниците в конфликта, доколкото разбирам, той има предвид необходимостта да се бомбардира с тактическо ядрено оръжие Полша. Това е най-вероятно, тъй като в Полша не крият нетърпението си да влязат в Западна Украйна, забравяйки че Западна Украйна можеше да я получат в резултат на сговор с Кремъл. Караганов е големият политик и големият геополитически авторитет на Кремъл. Това сериозно отношение на руския политически елит към тези теории говори за нарастваща готовност за дълбинни свободни промени, и то пет или шест дена преди изключителното събитие - срещата на върха summit на натовските членки във Вилнюс сега на 11 и 12 юли.  Предполагам, че в следващите 10 дена ще настъпят много дълбоки промени в руския политически живот, и вероятно в политическия живот, който НАТО определя за Европа до голяма степен. Колкото до Европа - тя е абсолютно очевидно повлияна от военните развитие, и икономически, и културни, и политически, и социални промени. Забележете например ужасната вълна от насилие днес във Франция – това също е продиктувано, макар и не директно, от логиката на тази отвратителна война" добави доц. Вацев.

Цоня СЪБЧЕВА