Украйна поема лидерство, което никой не е подозирал и в момента се взимат решения, които ще определят облика на определени страни за десетилетия напред и ще сложат клеймо на челото на някои политици. Това коментира доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология“ към СУ, в интервю за обзора на деня по Радио " Фокус" "Това е България".

Според доц. Малинов това, което се вижда от думите на Румен Радев и Стефан Янев е, че те ще слязат от българската политическа сцена като хората, които са изразили недвусмислено желанието си конфликта между Русия и Украйна да завърши бързо, в полза на Русия.

"Решенията, свързани с военната помощ, поведението ни, кой искаме да победи. Аз мисля, че този изпит Румен Радев и Стефан Янев не го издържаха. Те на практика ще слязат от българската политическа сцена като хората, които са изразили недвусмислено желанието си този конфликт да завърши – забележете, бързо в полза на Русия. Това е, което се вижда от техните думи. БСП ще трябва да се състезава с "Възраждане“ и партията на Стефан Янев – страхотно състезание, между другото, титанично. Той фактически ще остане в българската история като най-близък до режима на Путин в историческия конфликт с Украйна и свободния свят. Желая им успех. Надявам се и трите партии да не успеят, това е напълно възможно. Но в случая ние трябва да гледаме дългосрочно и разбира се, да се опитаме да се справим с преките следствия от кризите, които за нас следват през следващите месеци“, каза доц. Малинов.

По думите му престижа на Русия и на руския народ няма да се възстанови, независимо, че е несправедливо да има колективна вина.

"Трябва да се научим да се държим като граждански образовани хора и да правим разлика между култура, народ, политически режим, политика, лидерство“, каза още политологът и изрази недоумение как така президента Радев и неговият служебен премиер Стефан Янев са загубили своята твърдост и смелост като натовски генерали.

"Обяснението за тяхното поведение могат да го дадат само те. А правителството с всичките си проблеми, с всичките си гафове, категорично се разграничи от президента, прояви смелост и принципност. Така че Румен Радев се оказва в изолация в момента, защото от партийна гледна точка той трябва да си партнира с Корнелия Нинова и с партия "Възраждане“. Това е неговата компания през следващите години. Тя е ужасна компания, но аз не виждам как той може да излезе от нея, защото той на практика я оглави“, подчерта доц. Малинов и беше категоричен, че Румен Радев и Стефан Янев трябва да носят персонална отговорност не просто пред избирателите, а и пред историята.

Цоня Събчева