Правителството ще стартира в криза, но политическата криза ще се измести и ще имаме правителство. Това каза доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра политология на университет Св. Климент Охридски в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Той допълни, че доста нови неща са били видими, когато е наблюдаван начинът, по който се е преговаряло за правителството и как ще изглежда състава и структурата му. Според политолога преговорите до тук са били с максимална степен на публичност. Доц. Малинов прогнозира, че повечето министри ще бъдат зависими от министъра на финансите.

"Голяма част от политиките в отделните министерства са в пряка зависимост от финансовия министър. Някои политики са зависими от други политики, например: образователният министър в момента е много зависим от здравния, когато става дума за решения, които трябва да се взимат за училищата“, каза политологът.

Според Светослав Малинов е по-разумно да се опитат екипите да бъдат политически по-компактни, отколкото да има министър от една партия и зам. министър от друго политическо значение, като това със сигурност е най-лошият вариант, който всъщност е избегнат.