На Трети март ще обърнем поглед към онзи принос, който самите ние като народ правим пред олтара на свободата си. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ доц. Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей във връзка с изложба за националния празник. "Трети март обикновено се отбелязва изключително тържествено и обикновено фанфарите са в почит на освободителните действия предимно на Руската армия. Но ние обръщаме поглед вече няколко години подред към онзи принос, който като народ правим пред олтара на свободата си, към онова, извървяно с усилие, трудно пътешествие към свободата, на което сякаш апотеозът е в тази война“, обясни тя.

"И този път наистина разгръщаме това свое виждане в цялостна изложба. В нея ще представим участието на българите в Освобождението, и то участие не единствено и само, както често го изчерпваме, с участие в Българското опълчение. Без да неглижирам факта, че българите, които участват с оръжие в ръка като доброволци в Руската дунавска армия, част от която е Българското опълчение, са между 10 и 12 хиляди. Искаме да обърнем внимание с тази изложба на всички онези българи, които участват в извоюването на тази свобода. Защото това е изключително сериозен принос, който се внася в собствените ни усилия да добием свободата си“, каза тя. И добави, че ненапразно са използвали цитат от Георги Раковски, който казва: "Да покажем, че и ние сме достойни за свобода“ със своето участие на повече от 25 000 въоръжени доброволци, извън опълчението, и с хилядите, които казват всякаква помощ – материална, логистична, медицинска и всякаква друга на руските войски.

Тя отбеляза, че българският народ масово участва в своето освобождение, но този факт някак си остава скрит във времето зад осмислянията на това освобождение в рамките на развоя на едни военни действия. "Сякаш забравяме, че съществуват и други хора, извън тези, които са на фронтовата линия. Именно на тях основно посвещаваме тази изложба“, уточни доц. Пенкова.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"