3 март е една знакова дата в историческия календар на България. Това каза доц. д-р Петър Ненков, военен историк, в празничното издание на предаването "За честта и славата на България“ на Радио "Фокус“.

"И въпреки опитът на някои днешни журналисти, политолози, политици да очернят тази дата и да предложат да се смени националния празник на България, тя завинаги ще остане в паметта на народа като еманация на българския дух, на героизма на нашите деди, които никога не са оставяли през мрачните години на робството си стремежа към свобода“.

Именно 3 март олицетворява стремежа на българите към свобода, защото е неразривно свързан с Руско-турската освободителна война и с вековните борби на българите за национално освобождение.

"През 1846 година, една много интересна случка ще ви разкажа, малко позната на широката аудитория, Неофит Бозвели описва българите така: "Те уста имат, но език нямат, очи нямат, но не виждат, уши имат, но не слушат. Теглят повече от скотове и защо не смеят да питат. Стоят просълзени горките, гледат нечувствени и омаени като гъски ходят в темната мъгла.“ Това за всички онзи, които казват, че не е имало робство, че българите са живели щастливо с османските турци едва ли не като братя и сестри, и искат да се замени терминът в учебниците по история с "османско присъствие“ в българските земи. 15 години по-късно през 1861 година Васил Левски се врича на същите тези българи, а още след 15 години същите тези омайни българи, които ходят като гъски, както казва Неофит Бозвели, ще удивят цяла Европа със своя героизъм и саможертва през Априлското въстание през 1876 година. Кръвта на поруганите, на убитите от башибозука и аскера българи от Перущица, Батак, Клисура, Панагюрище и други въстанали селища през април 1876 година още не е попила пръста, когато от Париж френският писател Виктор Юго наричан съвестта на епохата, държи една пламенна реч във френския парламент, в който заклеймява зверствата на поробителите и така се обръща към правителството на великите сили в Европа дали виждат този факт на жестокости, които извършват поробителите на въстаналите българи, като заклеймява коравосърдечието и пасивността на Великите сили“, посочи доц. Петър Ненков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“