Смисълът на Сретение Господне е, че богоизбраният народ още в Стария завет е представял пред Господа всяко първородно момче на 40-тия ден. Това каза богословът доц. Павел Павлов в дневния блок "Добър ден, Българи“ на Радио "Фокус“ по случай християнския празник Сретение Господне. "Днешният празник е един от великите или големи празници в календара на православната църква. Той е свързан пряко с Рождество Христово или от т.нар. неподвижни празници, т.е. винаги е на една и съща дата, 40 дни след Рождество Христово. Смисълът на този празник е, че богоизбраният народ още в Стария завет е представял пред Господа всяко първородно момче на 40-тия ден, като е носена и малка жертва, с която да бъде откупен един вид от Господа младенецът. По същия начин и света Богородица, след като родила Спасителя и като изминали тези 40 дни, тя отвела Богомладенеца в храма, да го представи като всички първородни момчета от богоизбрания народ“, обясни той.

"Господ направил така, че праведният старец Симеон, който по старо църковно предание знаем, че се усъмнил, че девица може да зачене и да роди син – да живее много дълго и да може първи да посрещне в храма, родения Богомладенец. Така станала и тази среща, откъдето идва и името на празника – Сретение Господне. Там присъства още един старозаветен персонаж, така да кажем – това е пророчицата Ана“, каза богословът. Той уточни, че затова и православната църква почита и празнува това събитие в два дни. "Днешният ден и на 40-тия ден след Рождество, а утрешният ден е посветен конкретно на тези двама възрастни праведници, които търпеливо и чинно изчаквали да се роди Богоспасителят и те да се срещнат с него. Праведният Йосиф тогава ще каже: Сега отпускаш твоя раб, Владико, според думата си смиром, или вече той може да си отиде от този свят, защото много дълго е живял в това очакване за тази среща“, добави той.

Доц. Павлов добави, че свързана практика в православната църква с този празник е на 40-тия ден след раждането на всяко детенце православната майка да се представя в храма, където се чете специална молитва, а бебето за първи път влиза в храма. "Често православните християни на 40-тия ден от раждането кръщават и децата си. Това е и първата среща в храма на новороденото със свещениците, самата обстановка в храма, с богоизбрания народ. Така че оставя много сериозни следи това събитие и в днешната практика на църквата“, допълни доц. Павлов.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"