Предизборната кампания официално стартира, но тя така и не беше свършвала през последните три години. Намираме в състояние на т.нар. масово общество, което има нужда от спойка и тази спойка са медиите, те правят така, че хората да си говорят и да имат еднаква информация помежду си. Българските медии рядко си позволяват да обръщат внимание на публицистичната, анализаторската и критикуващата част на журналистиката. Те са длъжници на обществото, защото безкритичното отразяване и информиране какво се е случило може да бъде пагубно върху избирателния процес и избирателната активност. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" социалният психолог доц. Николай Димитров.

"Мнозинството от политиците влизат в предизборната кампания с нагласата, че това ще бъдат поредните, в никакъв случай последните избори, които ще имаме в най-близък хоризонт от време. Те не си правят труда да произвеждат качествен предизборен продукт. В рамките на този месец ще видим претопляне на стари манджи и още от същото. Основна съставка липсваща на тази манджа е интересът на публиката. Ние с тях сме като скачени съдове, те ни поднасят това ястие, което сме си поръчали. От друга страна обаче ние няма как да поръчаме нещо по-различно от това, което те единствено могат да направят. Нещата няма как да се променят, ако едната от двете страни не поеме инициатива да промени нещата. С политиците, с които разполагаме, няма как да се случат промени", отбеляза доц. Николай Димитров.

Ролята на социологията в България и доколко тя играе ключова и съществена роля при формирането на нагласите на обществото

“С колегите социолози работим в близки области и използваме един и същ фонетиен апарат и методологии. Ще си позволя да бъда скептичен по отношение на данните, които в момента виждаме, защото те са много пресни. И бидейки национални, пропускат един много важен фактор в парламентарните избори и това са гласовете от чужбина.  Гласовете, които ще дойдат от чужбина ще променят картината, която ни представят още в първите дни на предизборната кампания социолозите. Социалната психология точно обяснява нагласата като готовност за действие, но готовността за действие не значи реално извършване на действието в бъдеще. Националната извадка няма как да бъде точна за финалните резултати, които биха се случили", подчерта доц. Николай Димитров.

По думите му заявени конкретни и ясни позиции кой с кого иска да управлява има само от Бойко Борисов: "Той успя да направи няколко заявки, с които скара няколко партии, дори вътре в тях самите, като БСП, например. Той даде заявка, че е отворен за разговори и коалиране след изборите. Въпросът е доколко другите ще бъдат отворени да проведат такива разговори. За някои от партиите подобни разговори биха били пагубни и със сигурност биха изяли още от процентите и от подкрепата, която те имат в обществото", отбеляза доц. Николай Димитров.