Увеличение ще има на всички цени – и при царевицата, и при пшеницата. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ директорът на Институт по царевицата – Кнежа доц. д-р Наталия Петровска.

По думите й рисковете за българските земеделци, до които ще доведе военният конфликт между Русия и Украйна, са големи.

"Дай Боже този конфликт да приключи по-скоро, да няма война, защото е кошмар за всички да работим по този начин. Имаме партньори в Украйна, Казахстан, Молдова, имаме колеги, с които работим по техни полета, и не можем да стигнем до тях по никакъв начин. Там прекратяваме към този момент контактите, тъй като обстановката е изключително тежка“, каза още доц. Петровска.

Тя подчерта, че работата на Института по царевицата е изключително затруднена, предвид инфлацията и покачването на храните на хранителните продукти.

"Вероятно знаете, че единствено Селскостопанска академия не получи увеличения на бюджета си. Работата е изключително затруднена, тъй като всички цени са максимално високи. Не можем да си позволим нито препарати за растителна защита, нито наеми на земя, нито горива, защото всичко е с пъти нагоре. Нямам представа как това ще се отрази на производството за следващата година, което ще заложим. Най-вероятно ще спестим торенето, което изключително лошо като фактор. Надявам се да успеем да се преборим за допълнително финансиране, за да можем да отговорим на търсенията на земеделските стопани. Виждаме възроден интерес в това отношение, Хибридите ни се търсят. Имахме заявка за 50 тона семена, а ние успяхме да произведем 30. Търсенето е огромно и не бива да се слага някаква пречка ред този добър старт, който направи Институтът от няколко години. Успяхме да направим наша ниша“, обясни доц. Петровска.

"Имаме и млади хора, които са с много по-ниски заплати от колегите си асистенти във ВУЗ-ове. Това пречи да привлечем млади хора. Сега имаме 8 докторанта, надяваме се да останат при нас на работа, тъй като много от тях идва ти заминават във фирми в системата на Министерството на образованието, тъй като заплащането там е много по-високо“, каза още тя.

По думите й днес най-голямото предизвикателство на Института е да може да отговори на търсенията на земеделските стопани: "Това е задача номер 1 – това ни стимулира да работим и да откликнем на техните проблеми Обратната връзка, която получаваме от тях, е сигнал, че трябва да работим в същата насока. Това е най-голямото предизвикателство пред нас, на което се стараем да отговорим“.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА