През последните няколко месеца изключително много надделяват политическите емоции както сред политиците, така и сред обществото. Това каза политологът доц. Милен Любенов, преподавател в Катедра "Политология“ на Софийския университет, бивш секретар по вътрешна политика в Президентството между 2012-а и 2017 г., в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Много силна поляризация се забелязва в медиите и в социалните мрежи, което вече рефлектира и на обществено ниво. Тази силна поляризация не е, защото има някакво генерално разделение в българското общество, както мнозина дори мои колеги се опитват да го представят, а се дължи на това, че много силно се артикулират определени тези, и то от доста високо ниво", обясни той, а това е една от причините да виждаме такова нарастване на подкрепа към "Възраждане". Според политолога българите като цяло не харесват радикални и крайни акции и силното говорене.

"Мисля, че подобен тип националпопулистки вот, какъвто години назад други партии контролираха това пространство, след 2005 г. – "Атака“, сега "Възраждане“ влезе в тази ниша. Той е ограничен, той не може да нараства прекалено, така че според мен това е таван за партията. Bългарите като цяло не харесват радикализма, силното говорене, подобни радикални и крайни акции. В един момент според мен ще се стигне до отлив на подкрепа за тази формация", коментира той.

"Социологическите проучвания през последните дни показват именно това – че ако има предсрочни парламентарни избори, ще имаме дори не 7-, а е възможно да имаме и 8-партиен парламент. Това означава, че и в бъдеще ще има сложни коалиции, които ще бъдат от три, от четири политически партии, което означава, че някак си политиците трябва да намират начин за диалог помежду си. Другото означава една перманентна политическа нестабилност", поясни доц. Любенов.

По отношение на това защо пада подкрепата за "Продължаваме промяната“, той каза, че причините са много. "Те са част в самото управление, в липсата на ясна комуникационна кампания от една страна, от друга страна – начинът на вземане на решения вътре в коалицията. За БСП някои социологически проучвания показват около 10 или малко под 10%. Проблемите там са изцяло вътрешни. Партията направи тази грешна стъпка тогава, не че имаше друга възможност, но единственият начин БСП да излезе от тази ситуация, в която се намира, според мен е смяна на партийното лидерство – нещо, което поне засега не се очертава. Така че там тенденцията е да се върви надолу", добави политологът.

Милослава АНГЕЛОВА