Електронен преглед е формулировка, не означава дистанционен преглед. Това каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка със съобщение от националния системен интегратор на държавната администрация "Информационно обслужване“ АД за новия модул "Е-Преглед“ на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

По думите му заглавията, които казват, че ще има онлайн прегледи са подвеждащи. "Е-преглед е просто формулировката, не означава дистанционен преглед – нищо подобно. Прегледът е такъв, какъвто се изисква по правилата на медицината, какъвто е бил и досега. При нас контактът е важен“, уточни той.

"Дистанционен прегледи съществува като опция, и сега го има, но при определени условия, които го налагат. Е-преглед е част от т. нар. е-здравеопазване, но нека се знае, че електронно не означава да замениш здравеопазването такова, каквото е, с компютър“, добави той.

Е-здравеопазване е инструмент, който цели да облекчи огромната административна натовареност, която имаме, да оптимизира процеса на работа, поясни доц. Киров.

Милослава АНГЕЛОВА