Свети пророк Даниил е много интересен, защото той се явява един от последните пророци по време на вавилонския плен. Тогава, както знаем от библейската история, юдеите са били отведени от вавилонския цар Навуходоносор в пленение в продължение на 70 години, един 70-годишен вавилонски плен. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев.

Той посочи, че свети пророк Даниил почита от църквата като един от големите божи угодници и пророци в Стария завет.

"Свети пророк Даниил е един от големите старозаветни библейски пророци заедно с пророк Исая, пророк Йеремия и пророк Йезекиил. Той се почита от църквата като един от големите божи угодници, пророци в Стария завет, които чрез своите книги са записали своите пророчества и те са влезли в свещеното писание на Стария завет, в Библията. Това са пророците, които същевременно са свещени писатели“, каза още доц. Нушев.

Той обясни, че името Даниил - или на еврейски Даниел, означава "Господ или Бог е мой съдия“.

"Думичката "дан“ на еврейски език означа "съдия, съдник“, формата "да-ни“ означава "мой“, а "ил“ или "ел“ означава "Бог“. Тази дума разкрива името на пророка и истината за това, че Бог винаги е наш съдник, наш съдия, и ако ние се уповаваме на божията правда, на божията истина, то независимо от земните трудности, изпитания, независимо от човешките неправди или от човешкия съд, който невинаги е напълно справедлив, ние ще получим божието въздаяние, божията помощ, божията милост“, допълни доц. Костадин Нушев.

Габриела ГАНЕВА