Света Галина е проявила своята смелост пред римските езически власти, които преследвали ожесточено християните. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод 10 март - деня, в който православната църква почита паметта на св. Галина.

"Съществуват в някои житиеписни повествования сведения за живота на света Галина, че тя е била едно смело момиче, още от ранната си детска възраст се е отличавала със смелост, откритост. Постепенно като девойка също е била много благородна, искрена, макар и някои описания да посочват, че е била и малко властна като жена, която искала да управлява своите дела, своите чисто човешки, семейни дела. Но чрез вярата в Исус Христос в нея се зародили християнските добродетели и нейното благородство, което идвало от аристократичния произход, постепенно се съчетало с духовното благородство на християните“, каза още той.

Доц. Нушев поясни, че света Галина е покровителка на майчинската грижа, любовта и семейството.

По думите му образът на света Галина изцяло съответства на профила на ранните християнски жени мъченички, които се почитат в България- света Марина, света Неделя, света Варвара, света Параскева Римлянка.

"Всички тези мъченички, които нашият народ почита и на които имаме множество храмове, манастири, показват, че християнските корени в България са много дълбоки, още от времето на мъчениците в нашите градове, където е имало епископски седалища, епископски центрове и места за поклонение на християнските мъченици, от които пък са произлезли след това християнките базилики в големите градове“, обясни богословът.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА