"До края на миналата година - когато беше променена Конституцията, през периода от 1991 до 2023 година ролята на президента е била изключителна. Само той е можел да определя състава на правителството – от министър-председателя до министъра на културата и спорта, които вчера бяха изчетени последни в структурата".

Това коментира доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"През миналата година идеята беше да се ограничи ролята на президента, тъй като се разпускаше Народното събрание и служебното правителство работеше без контрол от страна на народните представители", обясни още тя.

"Поради тази причина имаше две идеи – едната беше да остане правителството в оставка, а другата – служебното правителство да се формира по нов начин. Новият начин включваше листа от определени кандидати за служебен министър-председател, измежду които президентът избира, и вече по негово предложение да се съставя правителството", коментира доц. Наталия Киселова в ефира на bTV.

"В Комисията по конституционни въпроси, когато вече по същество се работеше текста за второ гласуване, бяхме шест или седем юристи, които през цялото време се опитвахме да кажем, че листата е кратка, че трябва да бъде по-гъвкава възможността за определяне на кандидат за министър-председател, за да не се получи още по-голяма криза от тази, в която е изпаднала държавата", обясни експертът.

"Към днешна дата текстът е такъв, какъвто е. Платени оплаквачки плачат върху нещо, което е можело да бъде променено, но за съжаление натискът от гилдията и от по-широката общественост не беше голям. Целта беше да се ограничи президента и сега сме свидетели на това положение "Като няма кой, ще бъда аз", посочи доц. Киселова.

 

"В рамките на трите процедури се видя, че президентът може да бъде активен, може да бъде и пасивен в поведението си. Той реагира при г-жа Грънчарова-Кожарева", коментира още тя.

"Когато се формираше правителството на сглобката, за да има вътрешна разпределеност и баланс, беше предвидено да има само един заместник министър-председател. Народното събрание не промени структурата на правителството и г-н Главчев я запаси – според мен правилно. Само Народното събрание може да променя структурата на правителството. Г-жа Грънчарова предложи двама заместник министър-председатели – за мен това е неправилно. Това изземва правомощията на парламента", обясни доц. Киселова.

"Голяма част от нещата, които сме направили, за да се угодим на ситуацията, впоследствие се връщат като бумеранг вече в неприятна ситуация", посочи тя.

"Стремежът да се ограничи президентът доведе до задълбочаване на кризата, а не до нейното преодоляване", смята експертът.

Доц. Киселова посочи, че днешната процедура ще бъде много кратка. След като министрите положат клетва, започва да тече мандата на второто служебно правителство. Заседанието е извънредно и се очаква народните представители да останат във ваканция до 4 септември.