Със залагането на антикорупционната карта да се отлага връчването на втория мандат е дълбоко погрешна тактическа стъпка и това предопределя провала на мероприятието. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" политологът доц. Иво Инджов по повод предложената декларация от ПП-ДБ.

"Важна е позицията на ГЕРБ и на “Възраждане", очевидно и двете няма как да кажат, че не подкрепят антикорупционни мерки и политики. ГЕРБ са готови да обсъждат антикорупционните закони и политики, но не подкрепят втори мандат. ПП-ДБ имат желание да направят нещо добро, това не е PR-ход, но този подход е повлиян от месианско чувство, че единствено те могат в момента да го направят. Условията се промениха, и сега изведнъж ПП-ДБ казват,  че са готови да управляват стига да имат подкрепа. Няма как да има подкрепа в парламент със 7 формации, “Величие" се разпадна, но за сметка на това има толкова много фракции и групировки, че парламентът е миниран и няма как да функционира. По-добре да има избори, колкото скъпо и сложно да е организирането им, но е по-честно към избирателите", обясни доц. Иво Инджов.

По думите му не се очертава подкрепа към ПП-ДБ, дори 1 или 2 по-малки партии да кажат “да" и да договорят отстъпки с ПП-ДБ.  "Не се връщаме към идеите на сглобката, но се връщаме към хипотетични конфигурации, свързани със сглобката. Сянката на сглобката присъства под една или друга форма в сегашните планове на ПП-ДБ и те допускат грешка, защото не може да правиш антикорупционна реформа с подкрепата на Борисов и Доган. Няма да го има доверието сред хората в тези политики", смята политологът.

Според него до разцепление в ДПС не се е очаквало да се стигне. "ДПС е в сериозна криза, защото влиянието на Доган е намаляло, не се знае докъде се простира влиянието и на Пеевски. И като виждаме, че една системна партия толкова лесно влезе в криза, като виждаме какво става в БСП и че “Възраждане" беше подядено от едно появило се сякаш от нищото “Величие", можем да заключим, че традиционните партии по принцип се намират в криза в България. Силно ще намалее влиянието на партиите в парламента и може да се преструктурира партийната система, да се появят принципно нови играчи, които да върнат интереса на хората към политиката. Така ще се отклони вниманието от други вредни идеи, които се въртят в главите на определени политици, да речем да се замени парламентарната република с президентска такава", отбеляза политологът.

"Няма външни фактори, които да  разчистват политическият терен. Има имплозия, тоест, партиите се всмукват се навътре, губят връзката с обществото, не предлагат реални политики и трудно се различават програмите им, правят безпринципни коалиции, а това отвращава хората от политиката. И в следствие на това има рязък спад на подкрепа за партиите, не само намалява избирателната активност, самите партии се самоунищожават", отбеляза доц. Инджов.

По думите му президентът би дал още няколко дни толеранс на ПП-ДБ да докажат дали могат да консолидират подкрепа за своя план. “В началото на другата седмица Радев би трябвало да връчи втория мандат. Ако не го направи, това значи рязко разминаване с досегашната практика на връчване на втория мандат. Третият мандат технически трябва да се извърти, за да се отиде към следващи предсрочни избори в началото на октомври", прогнозира доц. Иво Инджов.