Предизборната кампанията в момента е вяла и скучна. По-голямата част от партиите и водещите им лица с облекчение ще въздъхнат когато тя приключи. Защото нищо ново като идеи и програмни намерения нямат партиите, а може би и не искат да предложат на избирателите си. Припомням, че това са 7-ми парламентарни избори в рамките на 3,5 години, при очертаващи се 8-ми избори догодина, каквато е моята прогноза. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" политологът доц. Иво Инджов.

По думите му настоящите избори са частично обяснение за умората у партиите. "Но основен момент е, че нямат какво ново да предложат на избирателя. Липсват остри идеологически сблъсъци в кампанията. Досега поляризирането идваше от междуличностни и междупартийни битки. Като че ли всичко е казано вече при толкова чести избори и невъзможност от съставяне за по-дълго време на редовно правителство.

Сега просто гледаме един филм, който сме го гледали, но в края на прожекцията трябва да се направи опит за формиране на правителство, което ще е много трудно, а правителството ще бъде краткосрочно. Създава се усещането, че всичко е еднакво, макар, че не е точно така. Имаме разцепление в една от знаковите формации в прехода, имаме противопоставяне на евроатлантици и русофили.  Проблемът е, че няма сериозни намерения и политическа воля за борба с корупцията и за реформа на съдебната система. Имаше промяна в Конституцията, имаше реформен пакет, който беше зачеркнат от Конституцонният съд . В същото време имаме регулаторни органи с несменен състав, Висш съдебен състав с несменен състав на парламентарната квота и др. Примери, които показват, че партиите, които можеха да наложат силна сюжетна линия в българската политика нямат ясна идея как точно да стане това - как да се реформира съдебната система и как да се води борбата с корупцията. Ако те го бяха заложили по време на сглобката и го бяха проработили като механизъм, вместо да залагат изцяло на идеята за конституционни промени, сега щеше да има политическа сила или сили, които се открояват и хората да гласуват за тях", обясни доц. Иво Инджов.

"Медиана" и "Галъп" излязоха с последни данни във връзка с партиите и надпреварата между тях, ГЕРБ-СДС води според двете агенции. Интересно е второто място, което според “Медиана" е на  “Възраждане" с 13,5%, а според “Галъп" ПП-ДБ изпъкват по-отчетливо. Второто място е оспорвано, но всичко зависи от избирателната активност и коя формация ще успее да мобилизира най-много избиратели в рамките на ниската избирателна активност.

"Ако една формация мобилизира солиден брой от своето ядро, това може много рязко да подобри резултата им и да предизвика изненади, като вкара партии, които в момента са около 3%  и те да минат 4%. “ПП-ДБ са в дефанзивна позиция, те не проведоха автентичен разговор със своите избиратели, за да обяснят защо направиха сглобката. Повечето им избиратели се дръпнаха от тях, поради факта на сглобката. За тях голям успех ще бъде, ако запазят предишния си резултат. “Възраждане" има какво да наваксват, те загубиха от феномена “Величие" предишния път.  Сега “Възраждане" са с по-ясно позициониране срещу партиите от сглобката, особено със Закона за т.нар. ЛГБТ пропаганда. Те забраниха нещо, което фактически не съществува, направиха опит със Закона за чуждестранните агенти, това им донесе много бонуси. “Възраждане" имат реални шансове да станат втори на тези избори. Разликата между “Възраждане" и  ПП-ДБ не е голяма в абсолютни стойности", обясни Инджов и отбеляза, че “Възраждане" е единствената формация, която от 2021 г. е във възход.

"Те запазват едни стабилни стойности, за разлика от другите партии, които загубиха. На фона на разцеплението в ДПС “Възраждане" има реална възможност да бъдат втори.  

Малко сложна ще е конфигурацията за нова сглобка, но тези, които ще са сочени с пръст са “Възраждане" и ДПС-Пеевски", подчерта доц. Иво Инджов.

“И двете ДПС-та влизат в парламента, като ще има победа  по точки за ДПС- Доган, те ще победят ДПС-Ново начало на Пеевски по простата причина, че етническите турци в България, дори да не харесват ДПС и Доган, гласуват по етнически признак. ДПС е партията, която ги представлява в политическия живот, Доган е митологична фигура, макар, че беше развенчана през последните 2-3 месеца.  Ролята на малките партии е в това, че може да има парламент от 7 или от 9 участника, възможно е и “Величие" и “Меч" да влязат в този парламент. Всичко зависи не само от избирателната активност при тях, а най- вече от степента на мобилизация на партийния актив и партийната клиентела", заключи доц. Иво Инджов.