Не трябва да се прави пряка връзка между назначенията в парламентарните комисии и външнополитическата ориентация на България, която е много ясно зададена. Тя не е поставяна под съмнение. С изключение на периодите на служебните правителства, защото външната политика на България се прави най-вече от изпълнителната власт. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът доц. Иво Инджов.

"Тези назначения са знакови в друго едно отношение – те показват, че двете външнополитически комисии на практика са поделени между коалиционните партньори. А това, че Борисов става шеф на една комисия като външната, може да предизвика много въпроси и лично според мен е един крайно неудачен ход, защото той не е човек, който е известен с владеене на чужди езици. Той не е човек, който е известен с външнополитически стратегии, макар че парадира с познанствата си с различни политици, и тепърва ще наблюдаваме странни ситуации в тази комисия с председател Бойко Борисов. Обръщам внимание на поведението на Борисов на външнополитическата сцена и опитите му за неформално общуване с водещи политици от световен и европейски ранг и бих могъл да си представя какво ще се случи при официални мероприятия. Още повече че доколкото ми е известно, той не знае чужди езици. Как може председателят на външната комисия да е човек, който не владее чужди езици и да общува с другите политици с преводач. Очаквам конфузни ситуации. Той има интерес да бъде депутат, но да бъде председател на външната комисия е меко казано егоистично решение. ", смята политологът и отбеляза, че Кирил Петков няма външнополитически опит и че тази подялба на външната политика е неудачна.

Според доц. Инджов популисткият дискурс ще бъде силно улеснен заради липсата на опозиционните партии в председателските места на тези комисии: "Това не е никак добър знак".