Македонизмът не е нищо друго, освен форма на антибълагризъм - и то в неговата груба и примитивна форма. Това каза доц. Димитър Тюлекоw в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

"Тук има и друга посока. Македонизмът е свързан и с комунистическото строителство. Затова е много трудно в РСМ да се откъсне македонизмът в тези юго-носталгични условия в Прехода, от планово дирижирана командно -административна икономическа система към едно по-свободно и демократично общество. Истинската демокрация е смърт за македонизма и тогава ще се види цялата тази тема, свързана с македонското малцинство“, каза още той.

По думите му идеята на скопския елит за реципрочност е винаги "дежурна карта“.

"Това е винаги дежурна карта. Това не е само от 1989 – 1990 г. насам. Това е нещо типично за югославската политическа пропаганда и за политическия инструментариум, където е влязла тази тема за македонското малцинство. Това е свързано и с преброяванията 1946 г., след това последващото от 1955 г. и т.н. Тук големият проблем в друга посока. Те много добре разбират – това е югославската посттоталитарна конструкция, свързана с темата "Македония“, добави доц. Тлеков.

"В РСМ залагат на този проблем за македонските малцинства, които живеят в съседните държави – Албания, Гърция, Сърбия и в България. Големият въпрос е, че чрез тезата за македоснктие малцинства в съседните държави те защитават, утвърждават и афермират македонската национланост в тяхната държава, Специално за България това не е проблем във взаимоотношенията. Аз живея много години в този край и много добре знам, че в техните представи това въобще не отговаря на истината. Те смятат, че "пиринският дял“ на Македония, както обичат да го наричат, днешната Благоевградска област, живеят повече от 300 хиляди души македонци и те са обект на българска пропаганда. Те смятат, че в момента една част от тях са българи, но иначе от библейски времена те са македонци. Това може много лесно да се установи и докаже, но ние имаме проблем с комуникацията. В България ние коментираме, че сме част от една академична координатна система, когато говорим по тази тема. Те използват други аргументи и друга гледна точка и поради тази причина буксува работата в Комисията“, обясни той.

Цоня СЪБЧЕВА