През първата работна седмица на новото правителство, премиерът и президентът бяха по едно и също време в Брюксел на среща с председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен. Този, който води вътрешната и външната политика на страната трябва да представи България, а именно министър-председателят Кирил Петков, каза доц. Даниел Смилов, преподавател в СУ, политолог и специалист по сравнително конституционно право в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

"В крайна сметка след три парламентарни избора през 2021, най- накрая страната има редовно правителство. Имаме премиер, който би могъл да представя България в съвсем друга светлина в сравнение с премиера Бойко Борисов от предишното управление. За това такива възможности като Европейки съвети трябва да се използват да се изпрати силно послание, че България променя не само своята политика, а е в състояние да промени и репутацията си, която в Европейския съюз е на страна, която е корумпирана и бедна. От тази гледна точка щеше да е по-логично да се използва тази възможност България да бъде представена от министър-председателя.“

По думите на доц. Смилов не е станало нищо фатално, но Кирил Петков и неговото правителство трябва да се замислят върху това да избягват такъв вид ситуации.