През 2023 година беше поставено началото на реална реформа чрез извършените конституционни промени. Тепърва трябва да бъдат изработени съдебни закони, които да отговарят на новия конституционен модел и тепърва трябва да бъдат избрани и хората. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Даниел Смилов, политолог и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

"Голямата задача на парламентарното мнозинство е да покаже, че ще скъса с някои от негативните практики от миналото, когато във висши органи на съдебната власт или регулатори се изпращат по-скоро лоялисти – хора, които преследват партийна логика, а не хора, които защитават обществения интерес", отбеляза Смилов.

Според политолога за някои от партиите, които участват в управлението, като ГЕРБ и ДПС, продължава да има корупционни съмнения: "Част от лидерите им са в списъка "Магнитски“ и прочие. Очевидно тая ротационна формула не е най-добрият формат, в който тия съмнение да се изчистят. Сега надеждата е, че с конституционната реформа ще бъде рестартирана съдебната система, но да видим какво ще стане".

На въпрос, свързан с настоящите демократични политически процеси, на които ставаме свидетели у нас, Смилов отговори: "Това, което се случва, е краят на един дълъг период, в който не можеше в България да се сформира устойчиво правителство. Не че това, което има в момента, е особено устойчиво, не че то се харесва от участниците в него, те си остават до голяма степен опоненти, но все пак видяхме, че за 7-8 месеца с наличието на все пак стабилно парламентарно мнозинство много неща могат да се свършат, и то важни за страната, включително конституционни реформи, два бюджета бяха приети. И всичко това ми струва, че носи позитиви и във вътрешнополитически, и във външнополитически план и неслучайно годината завършили с добрата новина около Шенген", отбеляза политологът.