Възраждане“ се оказа удивително гъвкава партия. Това каза политологът доц. Борис Попиванов в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, който коментира, че тя е в състояние да сменя своите теми и посоката на своята пропаганда с голяма лекота и това да се оказва убедително за част от хората в България. "Само допреди един месец "Възраждане“ бяха фокусирани почти напълно върху зеления сертификат, ограничителните мерки за ковид пандемията. Изглеждаше, че това е партия, която се е посветила само на тази тема, че нищо друго, освен ограниченията от пандемията, не ги интересува. Буквално за една нощ успяха да се превърнат в партия, която се противопоставя на всякакво въвличане на България в украинския конфликт, върху всякакво предоставяне на помощ за Украйна, върху всякакво разширяване на присъствието на НАТО в България. Лекотата, с която това стана и с която това събира някаква подкрепа, е показател за тактическите умения на Костадин Костадинов, които заслужават в това отношение много сериозно внимание“, обясни политологът.

"Костадинов успява да използва онова, което му се предоставя на тепсия. Такава растяща подкрепа за неговата партия едва ли би имало, ако българското общество знаеше точно какво и как прави правителството по повод на украинския конфликт. А и изобщо на ситуацията със сигурността в целия ни регион на Източна и Югоизточна Европа“, поясни доц. Попиванов.

Той даде примери от последните дни. "В София пристига украинският външен министър Дмитро Кулеба, за което ние не знаехме нищо преди това. Научаваме от "Туитър“ профила на украинския президент Володимир Зеленски, че е провел разговор с българския министър-председател Кирил Петков. Никаква официална информация няма от българските институции, от Министерския съвет. Всичко това са някакви факти, които оставят за съжаление у хората впечатлението, че нещо се прави зад гърба им, че се прави нещо скрито. Това дава шанс на хора като Костадинов, на партии като "Възраждане“ да твърдят, че всъщност така нареченото статукво, в което той причислява и сегашното управление, и "Продължаваме промяната“, че българските елити се стремят да въвлекат България във война – нещо, което съвсем разбираемо, никой у нас не желае да се случи“, коментира политологът.

Милослава АНГЕЛОВА