Липса на ясна посока и усещане за сигурност, че правителството знае и може да ни преведе през кризите в които се намираме, дава индикации за все по-ниското доверие в коалицията. Така политологът доц. Борис Попиванов коментира политическата обстановка у нас в дневният блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него желанието за изготвяне на ясна правителствена програма се отразява и на обществените нагласи, които не са в полза на управляващите.

Според доц. Попиванов правителството трябва да реши дали ще работи като екип, защото с това разбиране, че всяко министерство представлява ресор на съответната партия, не позволява да се види общата политика на управлението.

По думите му премиерът трябва по-категорично да координира дейността на всички министерства и ресори, без министри да лансират различни предложения и политики, защото това създава усещане за разнобой и намалява ефективността на вземаните мерки.

"И тук е ключовата ролята на министър-председателя, който би трябвало вече да влезе в своите функции и да се опитва да координира дейността на всички министерства и ресори, а не да предоставя на отделните партии, на техните министри да правят изявления, да правят политики, да лансират предложения. Понеже това, на първо място, създава разнобой, а на второ – защото намаляват ефективността на вземаните мерки. Тоест, тези два риска ми се струват основни – едното е дребнотемието, другото е разнобоя“, добави той.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"