"Има такъв народ“ изглежда като все по-неясен, хаотичен и непредсказуем политически субект, с който много трудно може да се партнира. Това каза доц. Борис Попиванов в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Политологът каза още, че "Има такъв народ“ е от четирите партии в мнозинството, която продължава да няма никакъв ясен политически и идеологически профил. "Тя е партията, за която в най-малко отношение може да се каже кого изобщо представлява като дял тв българското общество. И именно затова тя е и най-несигурният партньор в това управление, защото всичките останали три – "Продължаваме промяната“, която се е ангажирала със съдебната реформа, с промяната в българското общество, със създаването на някакъв нов модел, с Плана за възстановяване и устойчивост, с някакви свои каузи, които са известни на хората; БСП със своя прословут социален вектор в управлението; "Демократична България“ със своите амбиции за електронно управление, отново за съдебна реформа – всичките те имат някакви свои стълбове, около които застават и спрямо които хората могат да имат определени очаквания“, обясни той.

По думите му "Има такъв народ“ няма такива стълбове. "Поради това и получават тази възможност да прави наистина каквото си иска и да поставя всички останали партньори в крайно неудобно положение. Но това става, защото им позволяват“, отбеляза политологът.

"Според мен не постига нищо друго, освен да разширява на актуално ниво своето кадрово присъствие, на кадри, посочени от тях в различни етажи на управлението, да разширява влиянието си. То може би е важно за тях, но това не върви успоредно със стремеж към укрепване на самата партия. Тя не изглежда укрепена по никакъв начин“, коментира доц. Попиванов. Той добави, че не се вижда у тях някаква амбиция за по-дългосрочно политическо присъствие.

Милослава АНГЕЛОВА