С рязката промяна във времето, появата на ниските температури и мъгли идва и времето на респираторните инфекции. Това се случва всяка година. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите му епидемиологичната обстановка през това лято е била спокойна.  

Епидемиолозите очакват през този зимен сезон да се развиват два грипни вируса – "Дарвин“ и "Виктория“. Те са включени в състава на противогрипните ваксини, обясни доц. Кунчев. "За хората, които са над 65-годишна възраст, с хронични заболявания, бих казал, че е задължително да вземат мерки за защита от грипния вирус. Имаме ваксини за много малка част от респираторните вируси, грипът е един от тях, така че е добре да се възползваме, особено ако сме от тези рискови групи“, обясни доц. Кунчев. 

Първите регистрирани случаи на грипен вирус се появяват в края на ноември, но обикновено те са изолирани. "Едва в края на декември набира сила реалната грипна епидемия и достига върха си обикновено към края на януари. Поне засега нямаме данни за нещо неочаквано, ново или различно или някакви качества на вируса, които го правят много по-опасен“, успокои главният държавен здравен инспектор.  

Той обясни причините за тежката грипна вълна от изминалата зима и многото случаи на заразни заболявания при децата, особено най-малките. "След пандемията всичко, което беше отложено във времето с грипа, варицелата, скарлатината и други детски заболявания, имаше бум на базата на това, че мерките, които бяха взети по време на пандемията, покриваха риска и от другите заболявания. С тяхното отпадане се създадоха условия всички, които не са се срещали с тях, да заболеят“, обясни доц. Кунчев. 

От пролетта до момента случаите на скарлатина са над 9000, а на варицела – 27 000, посочи той.