Пълен локдаун за мен е изключен . Това каза в интервю за предаването "Тази сутрин“ по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че след потвърдените случаи на Омикрон, ще има повече заразени, но заболяването ще протича по-леко. Според Кунчев, ако ситуацията се развие като тази във Великобритания, няма да е драматично и да се отрази на работата на болниците. Той обаче обясни, че е опасно да се правят паралели между България и други държави, предвид ниските нива на ваксинация в страната ни.

"През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

Ангел Кунчев посочи, че прекъсване на учебния процес заради Омикрон към момента не е планирано. Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията.

"Средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души, което не е високо“, отбеляза той.