Мерките за граничен контрол са ясни като ние приравнихме няколко страни и Великобритания е една от тях. Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на въпрос на журналисти във връзка с премахването на голяма част от противоепидемичните мерки във Великобритания, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Той допълни, че Великобритания ползва режима на влизане в България, какъвто се прилага за ЕС, а други държави с такъв режим са Израел, както и съседните на страната ни държави – Сърбия, Македония и Турция.

"Смятам, че за момента тази мярка ще даде необходимият ефект. По отношение на това дали и при нас ще се случи така както във Великобритания, трябва да подчертаем, че те имат лош опит от миналата година, когато много разтегнаха мерките и после спешно ги върнаха. Но все пак, да смятам, че в дългосрочен план – това е пътят.

Има и една особеност – те могат да предприемат подобна мярка, защото вече минаха пика на вълната, докато ние се катерим още нагоре. И второ защото във Великобритания гонят висок процент на бустерната доза, а да не говорим за основната имунизация, която е 90 и повече процента.

Така че ако имахме техните данни щеше да е съвсем разумно да се говори за такъв подход.