До 2500 лева за декар стигат цените на нивите през миналата година, показват данни на НСИ. Толкова е цената обаче само в Североизточния район. За 8 години цените там са скочили двойно. В същото време в Южен централен и Югозападния цените са под 700 лева на дка, като от 2016 г. увеличението е с съответно с 250 лева и 460 лева на дка.

След Североизточния най-скъпо земята се купува в Северен централен район – средно по 1760 лева и Северозападния – 1638 лева.

През 2023 година средната цена на сделките с ниви в България достига 1 607 лв. за един декар, което е ръст от 12.5% спрямо 2022 година. За година има повишение в цената на сделките с ниви в пет статистически района на страната: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен и Югозападен район. Намаление на цената е регистрирано в Южен централен район.

Средната цена на сделките с постоянно затревени площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) достига 388 лв. за един декар и също отбелязва увеличение спрямо предходната година – с 5.1%.

Драстична разлика има и при арендите, като за ниви в Североизточния район арендаторите дават по 86 лева, докато в Югозападния – едва 36 лева на дка.

В Северен централен арендата стига 75 лева, в Северозападния – 66 лева. През миналата година средната цена за наем/аренда на един декар ниви за страната достига 62 лв., което е с 1.6% по - малко спрямо 2022 година. Налице е повишение в средната цена за наем/аренда на един декар ниви в Северозападен и Югозападен район, пише Pariteni.bg. Намаление е регистрирано в Североизточен, Югоизточен и Южен централен район. Средната цена за наем/аренда за един декар ниви в Северен централен район не се променя през 2023 година.

Цената, платена за наем/аренда на един декар ниви, бележи повишение спрямо предходната година в Северозападен и Югозападен район, съответно с 4.8% и с 2.9%. Намаление е регистрирано в Североизточен, Югоизточен и Южен централен район, съответно със 7.5%, с 1.9% и с 4.5%. Цената, платена за наем/аренда за един декар ниви в Северен централен район, не се променя.

Средната цена за наем/аренда на един декар постоянно затревени площи е 25 лв., което е с 3.8% по - малко спрямо предходната година.