Медици, военни пилоти и трансплантирани от екипите на Военномедицинска академия (ВМА) пациенти отбелязаха Европейския ден на донорството. "Дървото на живота" в памет на донорите бе допълнено с имената на 6 души, дали през 2024 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА.

ВМА винаги ще е на поста си като трансплантационен център, защото за нас това е национално отговорното отношение. От началото на трансплантационната програма в през 2007 година при нас са извършени 104 такива интервенции. Ще продължим да го правим и да се развиваме и в областта на бъбречните трансплантации – с цялото усилие на екипа ни и с разбирането от страна на Министерство на отбраната, ние инвестираме много за тази програма, заяви началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той не скри гордостта си от постигнатите резултати, макар и да са скромни в сравнение с тези на световните центрове. И подчерта, че ВМА разполага с няколко трансплантационни екипа, които са готови да реагират по всяко време на денонощието в случай на донорска ситуация.

Нашата листа на чакащите се актуализира и обсъжда всяка седмица от нашите екипи. И тук е моментът да благодаря на този огромен екип, повече от 50 колеги, които работят със сърце по тази програма, заяви още началникът на ВМА.

Той изказа огромната си благодарност към екипите на Военновъздушните сили, част от които, начело с генерал-майор Димитър Петров, присъстваха на събитието: Пилотите от Авиобаза "Враждебна" са винаги с нас, често са летяли в изключително сложна метеорологична обстановка.

Благодаря за подкрепата и най-голямата мотоорганизация в страната Sofia Riders, които също помагат за това нашите послания да достигнат до колкото се може повече хора. И не на последно място – огромна признателност към близките на донорите, които в най-тежкия за тях момент, са осъзнали своя граждански дълг и са дали съгласие органите да се трансплантират на чакащи за трансплантация пациенти, заяви проф. Мутафчийски.

Имаме и нашето бебе – на наша трансплантирана пациетка, която със своето присъствие тук показва какво велико нещо е трансплантацията, заключи той.

Благодарност към роднините на донорите и към лекарите поднесе и директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор“ Иванка Динева.

Не е лесно 20 години да поддържаме тази възходяща линия и това ниво на трансплантациите, но това се дължи на нашия ентусиазъм и подкрепата на ръководството на болницата, цялата Академия прие трансплантациите като кауза и затова призовавам всички да аплодираме ВМА, каза проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Безспорно за целия личен състав на 16-а авиационна база на Военновъздушните сили това е мисията, с която сме свързани силно емоционално. За нас е гордост и чест, че можем да допринесем за спасяването на човешки живот. Участваме в транспортиране на органи за трансплантации и от други европейски партньори, но за съжаление това се случва много рядко, каза подполковник Пламен Дончев. Той поясни, че това е мисия, която не е толкова сложна като физическото изпълнение, но психологическо натоварване е огромно.

Ще бъда кратка, вълнението ми е огромно. Рая е дете – чудо, дошло на този свят след много голяма борба, 15-годишна, в която с мен влязоха лекарите от ВМА. Огромна благодарност на всички, които са част от този процес и всеки ден се грижат за хора като мен, за да можем един ден да си кажем "Успяхме заедно". Рая не е дете само на мен и баща й, тя е дете на всички лекари, които са били до мен, дете, дошло на този свят с много любов и благодаря на моя донор Йоана и на нейните близки. Защото ако не бяха те, нямаше аз да стигна до тук – да се нарека майка на Рая. Това заяви Петя, която е претърпяла чернодробна трансплантация и през миналата година роди първородната си рожба.

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, лекари и пациенти, трансплантирани във ВМА.