България и Гърция трябва да активизират работата си по стратегическите проекти в сферата на енергийната и транспортната свързаност. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес в Атина след среща с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис. Българският президент е на посещение в Гърция, където по-рано днес участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на The Economist.

Президентът Радев открои отличните отношения на най-високо политическо ниво между България и Гърция, които бяха изградени през последните години и способстваха за активизиране на редица важни икономически проекти.

"Проблемът е, че ние все още не можем да извлечем максимума от тези отлични политически отношения", подчерта държавният глава.

Той напомни за подписаните през февруари 2023 г. в Атина споразумения, между министри от служебното правителство на Гълъб Донев и гръцките им колеги, които засягат гарантирането на газовите доставки, съхраняването на природен газ и проучването на възможността за изграждане на петролопровод от  Александруполис до Бургас.

Държавният глава посочи и други ключови проекти за двете държави – мултимодалният коридор Sea2Sea, както и развитието и управлението на пристанищата в Кавала и Александруполис.

На въпрос дали скоро ще заработи терминалът за втечнен газ до Александруполис, в който страната ни има акционерно участие от 20%, Румен Радев посочи, че все още има технически проблеми, но прогнозите са, най-късно към октомври терминалът да заработи.