Министерският съвет е одобрил подписването на три стратегически документа за сътрудничество в сферата на енергетиката. Първият е за развитие на сътрудничество между България и Южна Корея в сферата на ядрената енергия, възобновяемите източници и природния газ. Вторият документ е за подписването на съвместна декларация с министъра на икономиката на Япония с фокус върху природния газ и ядрената енергетиката, както и за развитието на сътрудничеството на корпоративно ниво в сферата на хидроенергетиката. Третият документ е за подписване на съвместна декларация с Германия за сътрудничество в сферата на възобновяемиете източни, водорода и създаването на зелени коридори за пренос на енергия, произведена от възобновяеми източници и водород. Това заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов по време на брифинг в сградата на Министерския съвет. 

Владимир Малинов бе запитан за предстоящите търгове на втечнен природен газ, които през вчерашния ден бяха обявени от "Булгаргаз"

"Безспорно реалната диверсификация по отношение източниците на природен газ започна. Терминалът в Александруполис ще започне работа през 1 октомври. В тази рамка "Булгаргаз" обявиха съответните търгове, които ще бъдат за доставка на пет карга, които да осигурят част от консумацията на природен газ за българските домакинства и българската индустрия", обяви енергийният министър.

Той допълни, че всяко едно карго е предвидено за всеки един от зимните месеци - от октомври до февруари: "Това ще даде възможност българският потребител да се възползва от сигурна доставка, диверсифицирана, реалното намаляване на зависимостта от руския газ и при един изключително конкурентни условия". 

По думите му се очаква изключително засилен интерес за доставка на каргата - от САЩ до всички партньори. 

По отношение на ПАВЕЦ "Чаира" енергийният министър заяви, че до две седмици стартират две обществени поръчки. Първата за подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на ПАВЕЦ-а. 

"НЕК ще стартира две обществени поръчки. Първата за изцяло подмяна на първи и четвърти хидроагрегат, което да даде дългосрочно решение за стабилност на нашата енергийна система и по-добри икономически ползи за държавата ни", обясни министърът. 

Владимир Малинов обаче предупреди, че подмяната на хидроагрегатите ще отнеме няколко години - проектирането, изграждането и въвеждането им в експлоатация. Именно заради това се предвижда в следващите две седмици да се възложи втора обществена поръчка за ремонт на първи хидроагрегат, така че в краткосрочен план да бъде въведен в експлоатация и да предоставя необходимите услоги за електроенергийната система на страната. 

Енергийният министър заяви, че предвидените ремонти не предвиждат изцяло престрояване на ПАВЕЦ "Чаира", тъй като втори и трети хидроагрегат ще бъдат запазени.