Писмото на двама американски сенатори до нашия посланик във Вашингтон за Република Северна Македония е натиск и опит да се изкриви нашата външна политика.

Това каза доц. Георги Кючуков от АБВ по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Въпросът за Република Северна Македония стои много отдавна и ПП АБВ още от присъствието си в 43-ото Народно събрание, винаги го е поставяла на преден план. Ние извършихме доста стъпки за решаване на някои от проблемите между двете държави. Президентът Първанов, а след това и нашата парламентарна група предложиха дефиниция на понятието "обща история". Нещо, което кой знае защо впоследствие не се представяше непрекъснато пред македонската страна", каза още той.

Доц. Георги Кючуков напомни, че за да се избегнат спекулациите за някои исторически събития, от АБВ са издали сборник "Илинденско - Преображенското въстание в очите на европейските дипломати", където ясно се показват характерът и етническият състав на въстаници.

"Поводът обаче да се върнем отново към Македония са две събития, които се случиха последните дни. Това е писмото на двама американски сенатори до нашия посланик във Вашингтон, в което с улмтимативен тон се настоява Република България да реши проблемите си с Република Северна Македония докрая на годината. Това е нещо, което за нашата страна, е абсолютно неприемливо да ни се поставят срокове и условия, затова как да действаме в полза на нашите национални интереси", каза още доц. Кючуков.

Според него това е натиск и опит да се изкриви нашата външна политика", допълни още той.

Доц. Кючуков заяви, че АБВ подкрепя членството на Македония и Албания в ЕС, но не можем да отстъпим от нашите национални интереси.

По думите му вторият повод е свързан с трагичния инцидент на "Струма". "Г-жа Милева (бел. ред. говорителят на главния прокурор Сийка Милева) си позволи пред официални представители на Република Северна Македония да говори за Северна Македония. Това е грубо погазване на нашите интереси, тъй като Северна Македония е географско понятие. Нашата държава многократно е настоявала пред правителството на РСМ да изпрати меморандум до ООН, в който да бъде ясно подчертано, че понятието "Северна Македония" в разговорите се отнася за политическото понятието Рерупблика Северна Македония, а не за географското, което включва част от България", допълни още той.

Според него това непремерено изказване говори или за непознаване на проблема, което е непростимо,или за наливане на мелницата в македонизма, или че това не е говорител, а е говорилня.

"Смятам, че това е една група политическа грешка, която вероятно ще бъде използвана", допълни още доц. Георги Кючуков.

Той посочи, че АБВ настоява най-общо за икономизиране на външната политика. "Тук нямам предвид профанизирането на този термин и предложението на някои партии търговските аташета да минат към външно министерство", допълни още той.

АБВ призовава още за активна въшна политика в интерес защита на националните интереси и в интерес за развитие на българската икономика.