Днес е ден на национален траур. Почитаме жертвите на жестоката катастрофа с автобус на магистрала "Струма", която отне живота на 54-ма души, и на трагедията, при която в пожар в дома за възрастни хора в село Рояк загинаха девет души. В памет на загиналите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Денят на траур беше обявен след решение на Министерски съвет и е съвместен в България и Северна Македония. Правителството на Република Северна Македония обяви тридневен траур в памет на жертвите на катастрофата с автобуса.

Разследването на инцидента на "Струма“ продължава. Експертизи трябва да изяснят как се е стигнало до катастрофата. Превозното средство беше изтеглено от мястото на инцидента, но участъкът от автомагистралата остава затворен.

В съвременната българска история национален траур се обявява от Министерския съвет на България по повод на големи човешки трагедии в памет на жертвите от тези трагедии. При национален траур се спуска наполовина националният флаг на България и се отменят планираните тържества. Когато отмяната на тържествено събитие е невъзможна, то следва да започне с минута мълчание или слово в памет на жертвите.

За последен път ден на национален траур беше обявен на 27 август 2018 г. – в памет на 20 загинали в тежката катастрофа с автобус край гр. Своге на 25 август, превърнала се в най-смъртоносния пътен инцидент в България.