Устойчивото развитие е пресечната точка между хармонично обществено, екологично и икономическо развитие. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" арх. Веселин Веселинов – cepтифициpaн дизaйнep нa пacивни cгpaди ĸъм Инcтитyтa зa Πacивни Cгpaди в Дapмщaд, Гepмaния.

"Моята визия е свързана по-скоро с необходимостта да имаме по-здравословен, комфортен, щастлив, може би семпъл дори начин на живот, който позволява да балансираме между човешките потребности и нужди, но също така и природните дадености, грижите за тях, и разбира се икономическото развитие, което следва общочовешките и общоекологични цели.“

"Архитектурата е майка на всички изкуства и най-въздействащото от тях, защото това е функционално изкуство – среда за живот за хората, може да кажем дори междинно звено между природното творение и човешката дейности. И тук се появява и необходимостта от хармония и голямото предизвикателство пред архитектурата как да създаде за човека подобна подходяща здравословна, комфортна, зареждаща, вдъхновяваща среда за живо,“ разказа още той.

Основател е на концепцията за "Природотектура" (NatureTecture), идеята за която възниква през 2015 година като пресечна точка между термините природа и архитектура. По думите му концепцията се основава върху съвременната роля на архитектурата като една хармонизираща среда, хармония между човешкия живот и естествената природна среда.

"Нейни основни елементи са: енергийната ефективност – оптимизиране на разходите за отопление, охлаждане, удължаване на живота на сградата, грижа за природата и околната среда по този начин чрез намаляване на разходи, използване на енергия, влагане на материали и Соларна или пасивна архитектура – сгради, които се отопляват от слънцето. Интересно е, че и традиционните български къщи с добре познатите големи еркери, чардаци и стрехи следват същите принципи, както съвременните архитектурни стандарти и сгради. Това е основата на принципа за соларна архитектура, която се използва в днешно време в енергоефективния стандарт за пасивни сгради. Да използваме слънцето за отопление през студените сезони, когато то грее много ниско, съответно може да влезе дълбоко в помещенията и да ги затопли, а пък през летния сезон, когато имаме нужда от сянка и охлаждане - в случая в традиционната българска къща - чрез еркери и чардаци и стрехи, да се предпазим от високото южно слънце, което няма да влезе в помещенията. Това са така наречените принципи на биоклиматична архитектура,“ поясни арх. Веселин Веселинов.

Според него в "Природотектура“ има още основни принципа, следващият от които са екологичните строителни материали. Важно е използването на естествени, здравословни, комфортни, но също така и климатични неутрални материали. Екологичните материали са традиционни, но има и съвременни технологични решения. Друг основен елемент на "Природотектура“ е комфорт и различните му нива, което включва оптимален жизнен микроклимат - как да регулираме температурата и влажността на въздуха в помещенията, как да постигнем топлинен комфорт, звукоизолация, "дишащи“ и въздухоплътни стени и външни елементи за контрол на влагата, защита от електромагнитен вълни и лъчения, пожарозащита и липса на влияние от вредния емисии и вещества. Четвъртият принцип на концепцията "Природотектура“ е свързан с хармонията в архитектурното пространство – от една страна как архитектурата се вписва във външната среда, но също така и хармонизацията на вътрешното жизнено пространство. Пасивната сграда е сграда може да се отоплява сама и да поддържа микроклимата без активни отоплителни уреди. Постигането на такъв тип сгради, според арх. Веселин Веселинов е напълно възможно, и чрез използване на принципите биоклиматична архитектура, естествени материали, и постигане на комфорт, хармонична и здравословна среда.

Пасивната сграда е разумна инвестиция – човек може да оптимизира финансовите си разходи чрез енергийна ефективност и енергийна независимост.

Природосъобразност: една екологична пасивна сграда от естествени материали спестява въглеродни емисии, защото за около 80 години, т.е. почти целият живот на сградата, генерира количество емисии, които една конвенционална сграда генерира само със своята направа.“ поясни още той.

Мисията "Екологично образование“, която организира арх. Веселин Веселинов заедно с колеги и приятели, е с фокус върху различните аспекти на екологията и устойчивото развитие, грижата за природата като наш общ дом, различните аспекти на устойчивото развитие, идеята за здравословно, комфортно, икономическо развитие на човешкото общество което е съобразено с грижите за земята. "В резултат на тази концепция заедно с деца, учители, дори и някои родители и доброволци построихме в двора на една гимназия в град Костинброд една открита класна стая от естествени строителни материали, като използвахме глина, слама, дърво в различни техники и комбинации, използвахме озеленени покриви и покриви с растителност, с цветя. Рисувахме заедно, творихме, обучавахме се и прилагахме на практика всички аспекти на екологичните устойчиво развитие,“ разказа арх. Веселин Веселинов.