София има изключително добри лидери, които управляват различни образователни институции, концентриран е образователният лидерски капацитет. И виждаме как за 10 месеца се сменят четирима директори на ключова образователна общинска дирекция “Образование". Тя трябва да управлява общинското образование по иновативен, съвременен подход. Директорът на дирекция “Образование" трябва да е разпознаваем лидер и да следва образователните иновации в града, където има най-много възможности. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов.

По думите му смяната за четвърти път на началник на общинска дирекция “Образование" е предизвикала сериозно разочарование по отношение управлението на кмета на столицата. “Не очаквах такава липса на кадрова обезпеченост в сектор “Образование", изтъкна Стаматов.

"Трябва да се признае, че София изостава през последните години по отношение на образователните политики в сравнение с Бургас, Пловдив, Варна", обърна внимание той.

Диян Стаматов добави, че българското образование трябва да бъде предпазено от временни залитания, каквито се забелязаха през лятото на тази година с прибързани промени в образователния закон: "Където се говори за пропаганда, която не съществува, пропаганда в посока политизиране, религия, сексуалност. Такива прибързани решения са крайно опасни за големи групи от учители".