Донорството и трансплантациите са теми, за които трябва да се говори всеки ден. Те не са свързани само с даряването на органи. Това каза директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Иванка Динева в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

По думите й обществото няма достъп до информация за темите, свързани с донорство и трансплантации. "Много хора не знаят какъв е пътят. Затова от първия ми работен ден като директор се опитвам да показвам какъв е пътят и да давам гласност на това. Опитваме се да се докосваме до хората, които са изпитали тази болка, както и до лекарите. Скъсяването на дистанцията и популяризирането наистина ще подпомогне този процес. Ако можем да събудим повече хората от администрацията, да показват, че са достъпни, смятам, че ще постигнем голям успех", убедена е Иванка Динева.

През 2023 г. е имало 22 реализирани донорски ситуации. "За съжаление имаше и много, които не успяха да се реализират. Оказваше се, че органите на донора не са подходящи или няма подходящ реципиент", обясни Динева.

През последния уикенд Изпълнителна агенция "Медицински надзор" за втора поредна година организира Национални спортни игри за трансплантирани в Националната спортна академия в Благоевград.

"Тази година надградихме. Бяхме посрещнати от Югозападния университет изключително радушно. Целият екип, включително ректорът, бяха плътно с нас от сутрин до вечер – включваха се в игрите, вълнуваха се дали на някой нещо не му липсва. Всички ръководители на факултети, Студентският съвет, студенти – всички бяха толкова лъчезарни и готови да помогнат за всичко. Наистина бяхме едно семейство. Най-големият позитив е, че те общуваха с тези хора и се възхищаваха на постиженията им", разказа Иванка Динева.

В събитието се включват и много асоциации. "Мотористите от Widows Sons и Masonic Riders организираха мотошествие от София до Благоевград. Йордан Йовчев винаги ни е подкрепял, той е част от мотористите. Имаше голяма група органно трансплантирани хора, които надскачат мечтите си. Много от тях след органна трансплантация постигат рекорди в спорта, изкачват световни върхове", допълни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Следващото събитие, което Агенцията ще организира, ще бъде насочено към децата с онкохематологични заболявания, обяви Динева. "То ще бъде насочено към дечицата и техните родители, за да им покажем, че ако искат, могат да получат помощ, могат да получат и информация така, че да преодолеят този труден път", поясни тя.

Габриела Георгиева от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" подчерта, че трябва да се даде гласност на темата за донорството и трансплантациите. "Важно е до хората да достигне повече информация, да могат те спокойно да разговарят с роднините си по тази тема", подчерта тя.