Трима дипломирани бакалаври от Националната художествена академия спечелиха конкурс за участие в творческа резиденция в Българския културен институт в гр. Берлин (БКИ – Берлин) от 25 до 31 август 2024 г. Идеята за резиденцията е на директора на БКИ – Берлин г-н Борислав Петранов и бе приветствана от ръководството на НХА в лицето на ректора на Академията проф. Георги Янков. Между двете институции беше сключено споразумение за съвместна дейност, което регламентира условията за провеждането на творческия престой на студентите, информира институцията. 

През юли 2024 г. беше обявен конкурс за участие в резиденцията, на който се явиха 25 дипломници от Випуск 2024 година на НХА. На 31 юли 2024 г. 14-членна комисия, назначена от ректора на Академията разгледа постъпилите кандидатури и избра трима участници в тазгодишното първо издание на творческата резиденция. Това са: Анабел Хамамджиева, специалност "Живопис“, Юлия Лилова, специалност "Изкуствознание“ и Светослав Нинов, специалност "Графика“.

Младите творци пристигнаха в гр. Берлин на 25 август 2024 г. и бяха посрещнати от директора на БКИ-Берлин, г-н Борислав Петранов. На 26 август 2024 г. се срещнаха с Н. Пр. г-н Григор Порожанов, извънреден и пълномощен посланик на България в Германия. Посланик Порожанов подчерта значението на такава творческа резиденция в град като Берлин – един от най-значимите европейски центрове на съвременното изкуство днес. Тази една седмица дава възможност на участниците да натрупат много и различни впечатления, които да пренесат в техни произведения. 

През следващата година се очаква резиденцията да се проведе в две издания – през месеците юли и август. В началото на сезон 2025/ 2026 година публиката в Берлин ще може да разгледа и изложба с произведения на участниците. 

Кратки биографии на участниците в творческата резиденция БЕРЛИН 2024:

Анабел Хамамджиева завършва средно образование в НУИИ "Илия Петров“, специалност "Живопис“. Дипломира се в бакалавърска специалност "Живопис“ в ателие 52, с ръководител проф. д-р Здравка Василева. Анабел продължава обучението си в НХА в магистърска програма "Визуална комуникация“ към специалност "Плакат и визуална комуникация“. Участва като учител в ателие "Академично рисуване“ в три издания на "Лятна академия за деца и ученици към НХА“ – София .

Участия в изложби:

– "Изложби на Дипломираните“ в НХА випуск 2024 година в галерия "Академия“;

– Проект "Легендарните земи и места“ с партньори в петото издание на дългосрочния образователен проект "Зони на контакт“ на Фондация "Поддържане на изкуството в България“ в Графична База – Самоков. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“, програма "Дебюти“, 2023 г.;

– Изложба в художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ гр. Самоков, за "Фестивал на картината в град Самоков“, 2024 г.;

– Галерия-музей "Георги Баев“ представя "Културното наследство в съвременни щрихи“ – един изящен резултат от пленера на фондация "Орлица“ в местността "Синия вир“ в Медвен, 2023 г.;

– Участие в изложба с конкурсен тип "В духа на Бургас“, отличена с Първа награда, 2023 г.;

– Участие в две поредни издания на изложби с конкурсен принцип към Ротари клуб, 2022, 2023 г., отличена с Втора награда;

– Участие в 3 поредни изложби по проект "SYN(es)THESIS“ ׅкъм Къща музей "Панчо Владигеров“ – София 2022/2023;

– Участие с плакат за постановката "Любовта на Дон Перлимплин“. Колекция от 28 плаката, представена в деня на премиерата с изложба във фоайето на "Куклен театър НАТФИЗ“ на 1.01.2022 г.;

– Участие в изложба на театрални плакати със студентите от специалност "Плакат и визуална комуникация“ на НХА в деня на премиерата на "Снежанка и седемте джуджета“, Столичен куклен театър, 27.04.2024 г.

 

Светослав Нинов е роден на 4 март 1999 г. в град Видин. Завършва бакалавърската си степен в специалност "Графика“ в Националната художествена академия, в класа на доц. Димо Колибаров и доц. д-р Васил Колев. Участва в общи изложби , както и биеналета на графиката. 

 

Участия в изложби:

2022 – Х Графичен форум за Малки графични форми, София - Награда за цялостно представяне на СБХ 

2023 – 22nd Lessedra World Art Print Annual Mini Print, София

2023 – 11th The Contemporary Miniprint, Kaзанлък 

2023 – Национална Графична Изложба Г.Герасимов, Пазарджик 

2023 – 22-ро Международно биенале на графиката, Варна

2024 – "Към извора“ в галерия-книжарница "София Прес“ 

2024 – "The Interchangable Image“ – Галерия Академия, София

2024 – Конкурс за учебна рисунка, етюд и свободна творба на името на д-р Кънев – Номинация в раздел "Графика“ , София

Юлия Лилова е родена през 2001 г. в София. Завършва бакалавърската си степен в специалност "Изкуствознание“, Националната художествена академия, с дипломна работа на тема: "Паралели между новата предметност в Германия и живописта в България през 30-те години на ХХ в. Социален и културен контекст на появата на течението и предпоставки за отражението му върху българското изкуство“. Продължава обучението си в НХА в магистърска програма "Фотография“. Участва в две издания на изложбата на студенти и преподаватели от НХА "Лятна фотографска академия“ през 2022 г. и 2023 г. Професионалните ѝ интереси са в сферите на европейския модернизъм и концептуалната фотография.