Операцията на Израел на Западния бряг с невиждан мащаб от 20 години насам и битката за Белия дом коментираха бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в студиото на NOVA NEWS.

Керемедчиев каза, че в момента не е реалистично да се говори за примирие в Ивицата Газа. Той допълни, че за Израел е удобно да прехвърли части от Газа към Западния бряг и да се подготви за операция към "Хизбула".

Поптодорова каза, че сценариите са два. Единият е повторение в много по-тежък мащаб на войната от 2006 година, която ще бъде и много по-разрушителна, смята тя. Вторият вариант е контролирана ескалация, но за тази цел трябва да се стигне до примирие между Израел и "Хамас", посочи още дипломатът.

Керемедчиев е на мнение, че Иран се е превърнал от локална в глобална заплаха.

Поптодорова каза, че Китай и Русия осигуряват оръжия за "Хизбула" и "Хамас". Тя допълни, че Египет и Катар са "слаби" и не могат да упражнят такова въздействие, че да се стигне до примирие. Поптодорова посочи, че в навечерието на изборите САЩ действат двусмислено по отношение на Израел. Дипломатът каза, че все още не сме чули позицията на Камала Харис като главнокомандващ.

Керемедчиев допълни, че Харис няма външнополитически опит и тепърва ще трябва да се доказва. "Тя се влияе от настроения, срещата с Нетаняху беше по-скоро хладна", посочи той.