Бъдещето на българската бойна авиация се нарича F-16!Това написа бившият министър на отбраната, а по настоящем секретар на президента по върпосите на сигурността и отбраната Димитър Стоянов в своя профил във Фейсбук. 

Коментарът му идва на фона на появилите се днес кадри от първия успешен тестови полет на първия български F-16 Block 70

Публикуваме целия коментар без редакторска намеса: 

Първият полет на български F-16 е определено исторически момент! Твърде дълго мъжете и жените във ВВС чакат своя нов боен самолет и ще им пожелая още търпение, докато го посрещнат на родна земя догодина.

Бъдещето на българската бойна авиация се нарича F-16. Това е самолетът, на който ще разчитаме за защита на родното небе в следващите десетилетия. Надявам се българските ВВС да го усвоят възможно най-бързо и най-ефективно, а политиците, след като си го избраха, да си свършат своята работа и да осигуряват достатъчно средства за да може да се лети с него колкото трябва.

Сигурен съм, че в следващите дни мнозина ще се самопотупат по гърба и ще се самообявят за алфите и омегите на този проект. Така е, успехът винаги има много бащи.

Но докато се поздравяваме с първия полет на този F-16 не трябва да забравяме, че има много грехове около това, как бе направен неговият избор. Не трябва да забравяме сериозните забавяния в доставките, за които България не получи никакви неустойки. Трябва да помним, че индустриалното сътрудничество около сделката е скромно, а България не успява да извлече максималното дори от него. Трябва да продължим да следим какво се случва с измъчената инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево – колко се бавим и колко сме в преразход? Не трябва да забравяме, че самолетите са купени със скромно въоръжение, което трябва да се донабавя в близко бъдеще. Трябва да помним и още много неща около този проект.

Предстои огромен по обем работа. Сигурен съм, че българските пилоти, инженери, техници, логистици, щабни офицери, граждански лица и всички други във военните формирования на ВВС, няма да ни подведат!