Целта на срещата на министрите на външните работи и на отбраната на страните членки на Европейския съюз е обсъждането на възможността за изпращане на военни инструктори на територията на Украйна. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ дипломатът и международен анализатор Димитър Гърдев.

"Решението на Европейския съюз за военна помощ за Украйна изтича ноември месец и фактически тази среща има две цели: Едната е да потвърди и да даде нов мандат за тази мисия, която вече е факт, и другата е, че беше направено предложение тези инструктори, които обучаваха въоръжените сили на Украйна, да бъдат вече разположени на територията на Украйна. Ще има дебати и ще видим каква е нагласата и какъв доклад ще направи Службата за външно действие,“ обясни той и добави, че Украйна тайно се надява, че в края на краищата от тези инструктори да започне и една по-засилена форма на сътрудничество, т.е. те да планират бойните действия.  

По думите му опасенията за въпросното разширяване на мисията е от ескалация на конфликта, "тъй като ако тези инструктори, официално военнослужещи на държавите членки, бъдат приведени към бойните части директно на украинската армия, и тя навлезе на руска територията, в международно признаците граници на Русия по Устава на ООН, примерно в Курск, това представлява casus belli /причина за война/,“ припомни анализаторът.

Превземането от украинските войски на Курска област би могло да бъде изключително важен и много сериозен пункт в позицията на Украйна в бъдещите мирни преговори. "Донбас и Запорожието все пак са територии на Украйна, но когато става дума за територия на самата Русия, естествено че срещу оттеглянето от тази територия Украйна ще иска много сериозно отстъпки. А и самото руско общество няма как да не постави на първо място изтеглянето на украинските сили от изконната руска територия. Това би бил много силен коз за Украйна в преговорите.“

Няма възможност за постигането на пълномащабна победа от която и да е от воюващите страни в Украинския конфликт, смята още Димитър Гърдев, тъй като цената, която ще бъде заплатена, е неприемлива. "Наистина се опитват и двете страни да имат по-сериозни позиции на масата за преговори, но да ви кажа честно аз не очаквам едни такива преговори преди изборите в САЩ и встъпването в длъжност на новия американски президент,“ заключи той.