В периода 16-18 октомври премиерът Димитър Главчев ще бъде в Брюксел, където ще участва в Срещата на върха между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в редовното заседание на Европейския съвет.

На 16 октомври министър-председателят ще вземе участие в първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив е регионална организация, която се състои от: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Основните теми, които ще бъдат дискутирани на срещата, ще бъдат: решаване на общите ключови глобални предизвикателства, икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции, енергетика, промените в климата.

На 17 и 18 октомври в белгийската столица ще се проведе редовното заседание на Европейския съвет. На него ще бъдат обсъдени войната в Украйна, нарастващото напрежение в Близкия изток, както и ще разгледат темата за конкурентоспособността. Европейските лидери ще проведат и дискусия относно миграцията и ще направят преглед на прилагането на всеобхватния подход към нея. Друга водеща тема на Европейския съвет ще бъде изменението на климата и биоразнообразието.